F. Gauchet: Η ελληνική αγορά έχει πλήρη πρόσβαση στην εξειδίκευση και τις καινοτόμες λύσεις του Ομίλου GEFCO

F. Gauchet: Η ελληνική αγορά έχει πλήρη πρόσβαση στην εξειδίκευση και τις καινοτόμες λύσεις του Ομίλου GEFCO

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, κλήθηκε μέσα τρία χρόνια να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις

Ανέλαβε να ιδρύσει τη GEFCO Greece σε μία -αν μη τι άλλο- δύσκολη περίοδο, στις αρχές του 2015. Σήμερα, η ελληνική θυγατρική του Ομίλου μετρά περισσότερα από τρία χρόνια δραστηριοποίησης στην αγορά.

Ο Fabien Gauchet, ως γενικός διευθυντής της εταιρείας, κλήθηκε μέσα σε αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Είχαμε την ευκαιρία για μία σύντομη αλλά περιεκτική συζήτηση μαζί του.

K . Gauchet, η GEFCO δραστηριοποιείται πλέον περισσότερα από τρία χρόνια στην Ελλάδα. Ποια είναι η δυναμική της ελληνικής αγοράς και των υποδομών της;

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία της οικονομικής ανάκαμψης και οι προσδοκίες μας για την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς παραμένουν αρκετά υψηλές και αισιόδοξες. Χαίρομαι καθώς η θέση της GEFCO στην Ελλάδα ενισχύεται ταυτόχρονα με την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της αγοράς.
Το οδικό δίκτυο της Ελλάδας επιτρέπει την αποτελεσματική διακίνηση των φορτίων στη χώρα.
Το ίδιο θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε και για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Ελλάδας. Η εξαιρετικά ευνοϊκή γεωγραφική θέση της χώρας , πλαισιώνεται από την σωστή διαχείριση, μιας και η χώρα έχει αρκετά σημαντικά σχέδια βελτίωσης των υποδομών της.

Σε επίπεδο στόχων και οικονομικών επιδόσεων, πώς έκλεισε το 2018 και ποιες οι προβλέψεις σας για φέτος; 

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το 2018 ήταν ακόμα ένα επιτυχημένο έτος για τη θυγατρική της GEFCO στην Ελλάδα. Η ομάδα μας απέδωσε εξαιρετικά και ξεπέρασε τους στόχους που είχαμε θέσει την προηγούμενη χρονιά. Έχουμε ένα φιλόδοξο πλάνο και για φέτος. Αναπτυσσόμαστε και παραμένουμε αρκετά αισιόδοξοι καθώς αναμένουμε και περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς.

Γνωρίσαμε τη GEFCO μέσα από τις λύσεις εφοδιαστικής στην αυτοκινητοβιομηχανία. Πρόσφατα έχετε ανακοινώσει και νέες υπηρεσίες όπως αυτές των μεταφορών υπό ελεγχόμενη θερμοκρασία. Σε ποιους τομείς εστιάζετε στην ελληνική αγορά;

Η GEFCO γεννήθηκε μέσα από την αυτοκινητοβιομηχανία, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι οι υπηρεσίες μας περιορίζονται στην εξυπηρέτηση μόνο των κατασκευαστών ή των εισαγωγέων αυτοκινήτων. Στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου υπάρχουν εταιρείες από πάνω από 10 κλάδους της βιομηχανίας.

Λειτουργώντας στην ελληνική αγορά, έπρεπε να σκεφτούμε και να προσαρμοστούμε σε ό,τι θα εξυπηρετούσε ακόμα περισσότερο τους Έλληνες παραγωγούς και εισαγωγείς. Έχοντας αυτό ως στόχο, αναπτύξαμε και καθιερώσαμε μια σειρά υπηρεσιών που μπορεί μάλιστα να διαφέρουν σε κάποιο βαθμό από ένα συνηθισμένο χαρτοφυλάκιο μίας θυγατρικής της GEFCO. Με αυτόν τον τρόπο συνεργαζόμαστε επιτυχώς με πελάτες που είναι παραγωγοί ή εισαγωγείς και δραστηριοποιούνται στις κατηγορίες των τροφίμων, των ποτών, των καλλυντικών ή άλλων FMCG προϊόντων. Μάλιστα η GDP πιστοποίηση που πήραμε πέρσι ενίσχυσε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό μας παρέχοντας επιπλέον λύσεις εφοδιαστικής αλυσίδας στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Πρόσφατα, ο Όμιλος GEFCO ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενισχύσει την παρουσία του και να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσα από το «δρόμο του μεταξιού» (silk road). Στην Ελλάδα έχουμε δει επενδύσεις όπως αυτή της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Διαπιστώνετε, στο πλαίσιο του silk road κάποια ευκαιρία για την GEFCO Greece; 

Ως μέλος του Ομίλου GEFCO, μπορούμε να προσφέρουμε το σύνολο των λύσεων που προσφέρουν οι θυγατρικές του εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε περίπτωση που υπάρχει μία συγκριμένη για έναν πελάτη μας ή για έναν πιθανό πελάτη μας, μελετάμε και εφαρμόζουμε ένα σχήμα εφοδιαστικής χρησιμοποιώντας μία ή περισσότερες λύσεις που παρέχει η GEFCO. Οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία μεταφράζονται σε μεγέθυνση και ανάπτυξη της αγοράς. Και όταν η αγορά αναπτύσσεται, εταιρείες του κλάδου μας που είναι καινοτόμες, ευέλικτες και αξιόπιστες αναπτύσσονται επίσης.

Η GEFCO διαθέτει το δικό της "Εργοστάσιο Καινοτομίας" (Innovation Factory). Ποιος είναι ο στόχος του και με ποιο τρόπο συμβάλλει στην καθημερινή σας λειτουργία;

Η GEFCO λειτουργεί σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον εφοδιαστικής. Για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του, η GEFCO επικεντρώνεται στην καινοτομία, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες της σε αυτόν τον τομέα. Για το σκοπό αυτό, η GEFCO δημιούργησε τρία κανάλια αξιοποίησης καινοτόμων ιδεών και projects.

  • Το Εργοστάσιο Καινοτομίας (Innovation Factory), το οποίο προωθεί την καινοτομία εντός του Ομίλου
  • Το «Παρατηρητήριο Καινοτομίας» και BI (Business intelligence) - μια μεγάλη ομάδα εργαζομένων της GEFCO που εντοπίζει τις τάσεις στις στους κλάδους βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται οι πελάτες μας αλλά και στο οικοσύστημα των start ups, ενώ ταυτόχρονα διερευνά εσωτερικά τους πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν
  • Τη συνεργασία με την Techstars - ένα εκκολαπτήριο start ups και ένα παγκόσμιο δίκτυο για νέους επιχειρηματίες που έχει ήδη υποστηρίξει 1.000 νεοσύστατες επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο του Innovation Factory, οι εργαζόμενοι του Ομίλου από όλο τον κόσμο μπορούν να στείλουν ένα βίντεο διάρκειας δύο λεπτών στο οποίο περιγράφουν ένα δικό τους project. Μετά από μία πρώτη αξιολόγηση, οι ομάδες που θα περάσουν στο επόμενο στάδιο και μπούνε σε μία short list θα προσκληθούν στο Παρίσι για να συναντήσουν μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Factory Innovation, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τα σχέδιά τους και θα αποφασίσουν εάν οι ιδέες τους μπορούν να στηρίξουν τις δραστηριότητες της GEFCO και να τονώσουν την ανάπτυξή της. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία και τα μέσα να προχωρήσουν σε εφαρμογή του project τους στο πλαίσιο της εργασίας τους στον Όμιλο.