Ποια νησιά ελκύουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών ακινήτων

Ποια νησιά ελκύουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών ακινήτων

Εκτός από την αύξηση αγοραπωλησιών καταγράφεται και σημαντική αύξηση των τιμών

Αυξημένες κατά 54% ήταν οι αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών σε νησιά των Κυκλάδων το α΄ εξάμηνο του 2019, όπως προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με ανάλυση για την αγορά εξοχικών κατοικιών, η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis Property & Valuation Services αναφέρει, ότι η πλειονότητα των αγοραστών προέρχεται από χώρες του εξωτερικού και μάλιστα μέρος αυτών αποσκοπεί στην αγορά ακινήτου, όχι μόνο για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας, αλλά και για τη λήψη της άδειας παραμονής για πολίτες εκτός ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa.

Σύμφωνα με την Geoaxis, εκτός από την αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων, ανοδικά κινούνται και οι τιμές εξοχικών κατοικιών, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται φέτος στη Σαντορίνη. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 1.820 ευρώ/τ.μ., εξαιρουμένων των ακινήτων στην Καλντέρα του νησιού ή πολυτελείς κατασκευές, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 2,45%.

Στην Τζιά η άνοδος των τιμών φέτος ξεπερνάει το 2% και διαμορφώνεται σε 1.665 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο. Στη Μύκονο η μέση τιμή πώλησης συμβατικών κατασκευών εξοχικών κατοικιών διαμορφώνεται σε 2.200 ευρώ/τ.μ., ενισχυμένη κατά 2% σε σχέση με πέρσι, ενώ στην Πάρο το μέσο κόστος διαμορφώνεται σε 1.800 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια άνοδο της τάξεως του 1,35%. Στην Κύθνο το κόστος μιας μέσης εξοχικής κατοικίας ανέρχεται σε 1.340 ευρώ/τ.μ., αυξημένο κατά 1,15% σε σχέση με το 2018.

Από το σύνολο των αγοραπωλησιών, ένα ποσοστό της τάξης του 10%-15% της αγοράς αφορά πολυτελείς κατοικίες, το κόστος των οποίων κινείται σαφώς υψηλότερα, ενώ παράλληλα, υψηλότερο είναι και το ποσοστό της ετήσιας αύξησης των τιμών. Αλλωστε, στην περίπτωση των συμβατικών εξοχικών κατοικιών, οι τιμές ξεκίνησαν να αυξάνονται και μάλιστα οριακά μόλις πέρσι, έπειτα από μία δεκαετία συνεχούς μείωσης.

Στον αντίποδα, η αγορά των πολυτελών εξοχικών κατοικιών είχε ξεκινήσει να σταθεροποιείται ήδη από το 2016, σημειώνοντας τις πρώτες αυξήσεις τιμών, κυρίως σε Μύκονο και Σαντορίνη και λιγότερο σε άλλα νησιά, ήδη από το 2017. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Geoaxis, Γιάννη Ξυλά, «οι αυξητικές τάσεις στην αγορά παραθεριστικών κατοικιών θα συνεχιστούν για ολόκληρο το 2019-2020, όσο τα σημάδια ανόδου του τουριστικού ρεύματος εξακολουθούν και είναι ισχυρά και η οικονομία της χώρας διατηρεί τη σταθεροποιητική της πορεία».

Κατά τον ίδιο, η Μύκονος και η Σαντορίνη θα συνεχίσουν να αποτελούν τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς και να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ μικρότερα και χαμηλότερης τουριστικής ανάπτυξης νησιά είναι πιθανό να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια, όπως η Μήλος και η Σέριφος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...