Όλα όσα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Όλα όσα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα είναι και η τελευταία, σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών

Αποφασίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η άμεση κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο-μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μείωση μεσοσταθμικά, κατά 22% για το 2019 με πρόσθετο κόστος 205 εκατ. ευρώ.

Από την ρύθμιση:

-Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου.

-Δεν είναι και οριζόντια.

-Λαμβάνεται μέριμνα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και τη μεσαία τάξη.

-Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ, μείωση 30%.

-Για 60.000 μέχρι 70.000, μείωση 27%.

-Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.

-Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.

-Και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, 10%.

-Μόλις 14.841 φορολογούμενοι σε σύνολο 7.310.185 φορολογουμένων ανήκουν στην κατηγορία με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κριτική της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει καμία βάση καθώς η ελάφρυνση γι αυτή την κατηγορία θα είναι 22 εκατ. ευρώ  σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης.

-473.740 φορολογούμενοι που δεν είχαν κάποια ωφέλεια με την προηγούμενη ρύθμιση, θα ωφεληθούν με αυτή τη ρύθμιση.

-1.294.505 φορολογούμενοι θα έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση.

Συνεπώς, ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Όσον αφορά την βελτίωση και διερεύνηση του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης των 120 δόσεων προβλέπεται:

-Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση [δυνατότητα αύξησης των δόσεων - ενθάρρυνση συνέπειας - ανακούφιση οφειλετών].

-Για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

-Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.

-Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ' αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή (δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής) μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

-Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.

-Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής [κίνητρο για να αποπληρώσουν σε όσο γίνεται λιγότερες δόσεις].

-Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.

-Στη ρύθμιση εισάγονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 εφόσον η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ήταν μέχρι 31.12.2018.

Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το υπουργείο των Οικονομικών η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση και γι αυτό θα είναι και η τελευταία.  Γι αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση καλεί τόσο τους πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις να την αξιοποιήσουν.