Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των Ραμπο των Τελωνείων

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των Ραμπο των Τελωνείων

Τι δείχνουν οι πρώτοι έλεγχοι

Με δυο νέες υπηρεσίες, στοχευμένους ελέγχους, αλλά και ελέγχους στη μέση… του δρόμου από τους ράμπο των Τελωνείων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο και τις τελωνειακές παραβάσεις που έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής ετοιμάζει απόφαση για ριζικό λίφτινγκ στους τελωνειακούς  ελέγχους.

Αν και τα προηγούμενα χρόνια ο ελεγκτικός μηχανισμός στο πεδίο των φορολογικών παραβάσεων αναδιαρθρώθηκε ριζικά, στους τελωνειακούς ελέγχους λίγα άλλαξαν. Από τις 15 Οκτωβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το νέο σχέδιο. Το σχήμα των σημερινών 10 κινητών μονάδων ελέγχου, οι οποίες υπάγονται απευθείας στα τελωνεία, εκτιμήθηκε από τη διοίκηση της ΑΑΔΕ πως οδηγεί σε πολυδιάσπαση.

Έτσι από το φθινόπωρο θα ενεργοποιηθούν δύο κεντρικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες Τελωνείων, μια στην Αττική και μία στη Θεσσαλονίκη οι οποίες θα τελούν υπό τις οδηγίες της υπό δημιουργία Επιτελικής Υπηρεσίας Τελωνειακών Ελέγχων. Η τελευταία θα λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης και θα έχει την ευθύνη του κεντρικού σχεδιασμού εφαρμόζοντας ανάλογα εργαλεία με τη Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων. Προληπτικοί έλεγχοι, στοχευμένοι έλεγχοι, έλεγχοι οι οποίοι θα προκύπτουν στη βάση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, αξιοποίηση καταγγελιών και κυρίως έλεγχοι στη μέση του δρόμου εκεί που κανείς δεν τους περιμένει.

Οι σημερινές δέκα ομάδες οι οποίες θα δρουν επιχειρησιακά, θα συντονίζονται από τις δύο ΕΛΥΤ, οι οποίες με τη σειρά τους θα παίρνουν κεντρικά οδηγίες από την Επιτελική Υπηρεσία Τελωνειακών Ελέγχων.

Φιλοδοξία της ΑΑΔΕ είναι οι «Ράμπο» των τελωνείων να κάνουν παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους σε κάθε σημείο διακίνησης εμπορευμάτων, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει ότι θα σταματούν φορτηγά στις εθνικές οδούς και θα ανεβαίνουν σε βυτιοφόρα για επιτόπιους ελέγχους.

Η παρουσία τους σχεδιάζεται να γίνει περισσότερο «απειλητική» για τους παραβάτες της τελωνειακής νομοθεσίας με την πάγια χρήση επιχειρησιακών στολών και οπλισμού ( και σήμερα οπλοφορούν).

Το πεδίο των τελωνειακών ελέγχων, εκτιμάται από αρμόδιες πηγές της ΑΑΔΕ μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία. Πριν από λίγες ημέρες, οι ελεγκτές της, έβαλαν στο στόχαστρό τους 374 πρατήρια διάθεσης υγραερίου. Έψαχναν εάν υπάρχει διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) των πρατηρίων καυσίμων με τις αντλίες διάθεσης υγραερίου κίνησης ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου και εάν διαβιβάζονται – όπως υπάρχει υποχρέωση- δεδομένα των παραστατικών πωλήσεων, που εκδίδονται από τους Φ.Η.Μ. προς τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ.

Μέσα σε τρεις ημέρες ελέγχθηκαν 276 πρατήρια και τα πρώτα ευρήματα έδειξαν 123 περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Τα 77 πρατήρια δεν είχαν συνδέσει τις αντλίες τους με τις ταμειακές ενώ επιπλέον  39 πρατήρια, παρόλο που είχαν διασυνδεθεί, δεν διαβίβαζαν δεδομένα  προς την ΑΑΔΕ. Δεσμεύθηκαν παράλληλα 7.700 λίτρα προπάνιο. Τώρα η ΑΑΔΕ, συνεχίζοντας την αξιολόγηση των ευρημάτων, επιχειρεί να διαπιστώσει εάν υπάρχει διασύνδεση και με παλαιότερες υποθέσεις φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίας και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να προκύψουν νέα λαβράκια.