Αποκλειστική συνεργασία με μεσίτη, σίγουρη πώληση ή παγίδα για το Real Estate;

Αποκλειστική συνεργασία με μεσίτη, σίγουρη πώληση ή παγίδα για το Real Estate;

Το τρίπτυχο της επιτυχίας για σωστό αποτέλεσμα σύμφωνα με τον πρόεδρο των μεσιτών Αθήνας-Αττικής Λευτέρη Ποταμιάνο στο news.gr

Με την έξοδο από την κρίση να έρχεται σιγά σιγά, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρώντας πως υπάρχει μια μικρή έστω κίνηση ρευστού στην αγορά του real estate, προσπαθούν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους.

Συνέντευξη στον Μαρίνο Γκασιάμη

Ένα ακίνητο για το οποίο πραγματικά «μάτωσαν» το χρονικό διάστημα της οικονομικής κρίσης με τον ΕΝΦΙΑ και όλα τα έξοδα που χρειάζεται για την σωστή διατήρησή του.

Η ανάγκη να το «σπρώξουν» άρον άρον οδηγεί πολλές φορές σε βεβιασμένες αποφάσεις και λάθος προσέγγιση σύμφωνα και με τα όσα είπε στο news.gr, ο πρόεδρος των μεσιτών Αθήνας-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος.

Ο πρόεδρος των μεσιτών δίνει τις οπτικές που υπάρχουν τόσο για τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη του προς πώληση ακινήτου αλλά και για τον επαγγελματία μεσίτη που μια λάθος εκτίμηση μπορεί να τον οδηγήσει στο μη επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μας είπε συγκεκριμένα: «Η ουσία είναι ότι όταν δίνεις το ακινητό σου σε πολλούς μεσίτες, κάνεις κακό στην προώθηση του ακινήτου σου, γιατί, έχοντάς το πολλοί μεσίτες που το «ανεβάζουν» σε όλα τις ιστοσελίδες που είναι για πωλήσεις ακινήτων, ένας ενδιαφερόμενος βλέπει ότι το έχουν πολλοί και από αυτό αντιλαμβάνεται τον διακαή πόθο του ενδιαφερόμενου να πουλήσει.

Εκτός αυτού γίνονται πολλές παρερμηνείες των όρων που θέτει ο κάθε πωλητής. Τί είδους είναι αυτές οι παρερμηνείες;

Όσον αφορά την τιμή, τα τετραγωνικά είναι οι πιο συνηθισμένες. Βλέπει ένας ενδιαφερόμενος ή πολλοί το ίδιο ακίνητο, πολλές φορές με διαφορετικές τιμές, με διαφορετικά τετραγωνικά, με τις ίδιες φωτογραφίες και δεν ξέρει τί να πρωτοπιστέψει.

Αυτή όλη η κατάσταση κάνει κακό στο ακίνητο.

Αυτή είναι η μία οπτική. Η άλλη οπτική είναι ότι το ακίνητο μπορείς να το δώσεις με μια αποκλειστική προθεσμία, πώλησης σε ένα μεσίτη, σε ένα σοβαρό επαγγελματικό μεσιτικό γραφείο και να το προωθήσει κατάλληλα στην αγορά και ή να συνεργαστεί αυτός με άλλους μεσίτες ή να το πουλήσει ή μισθώσει μόνος του.

Αυτός ο τρόπος είναι ο πιο ενδεδειγμένος για να μπορέσει να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες βέβαια αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν και νομίζουν ότι δίνοντάς το σε πολλούς μεσίτες θα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι οι ίδιες για να μην πω ότι είναι περισσότερες δίνοντάς το σε έναν μεσίτη, με την προϋπόθεση ότι και αυτός θα το συνεργαστεί με άλλους. Αρκεί να είναι σωστός ο επαγγελματίας. Αρκεί να είναι σωστός ο επαγγελματίας. Αυτό θα το διαλέξουν οι ενδιαφερόμενοι.

Η αποκλειστικότητα λοιπόν επιλέγοντας έναν σωστό επαγγελματία και κάτω από τις σωστές συνθήκες είναι πολύ καλό.

Ο κίνδυνος που έχει η αποκλειστικότητα για τον επαγγελματία είναι ότι αναλαμβάνοντας ένα ακίνητο προς προώθηση με αποκλειστικότητα έχει βαριά ευθύνη σε σύντομο χρονικό διάστημα που του έχει υποδειχθεί ή που του έχει συμφωνηθεί.

Αυτό γιατί αν δεν γίνει αυτό σημαίνει ότι δεν το έχει εκτιμήσει σαν τιμή σωστά.

Δεν έχει κανένα νόημα να αναλάβω εγώ σαν αποκλειστικότητα ένα ακίνητο και να το κρατάω στο συρτάρι χωρίς να μπορώ να το προωθήσω.

Γιατί θα μου καταλογίσει ευθύνη μετά ο ενδιαφερόμενος μετά ότι δεν το προωθησα σωστά.

Άρα σωστή εκτίμηση, αποκλειστική ανάθεση, βέβαιη πώληση. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας».