Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας λαμβάνει μέτρα για να μην κάνουν τις λίρες συνάλλαγμα

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας λαμβάνει μέτρα για να μην κάνουν τις λίρες συνάλλαγμα

Οι Τούρκοι καταφεύγουν στα ξένα νομίσματα μετά την περυσινή κρίση

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε σήμερα τους συντελεστές υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών για τις καταθέσεις πελατών τους σε ξένο συνάλλαγμα, διευρύνοντας τα μέτρα που στοχεύουν στην αποθάρρυνση των Τούρκων να μετατρέπουν τις αποταμιεύσεις τους σε λίρες σε άλλα νομίσματα.

Οι Τούρκοι καταφεύγουν στα ξένα νομίσματα μετά την περυσινή κρίση της λίρας, η οποία υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στους στο νόμισμα της χώρας. Οι συνολικές καταθέσεις και τα κεφάλαια σε ξένο συνάλλαγμα, περιλαμβανομένων των πολύτιμων μετάλλων, που έχουν οι Τούρκοι και τα τουρκικά ιδρύματα αυξήθηκαν στο υψηλό επίπεδο - ρεκόρ των 182 δισ. δολαρίων στις 17 Μαΐου. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αύξησε τους συντελεστές υποχρεωτικών διαθεσίμων για καταθέσεις και συμμετοχές σε επενδυτικά κεφάλαια σε συνάλλαγμα κατά 200 μονάδες βάσης (2 ποσοστιαίες μονάδες) για όλες τις προθεσμίες, αναφέροντας ότι με την κίνηση αυτή θα αποσυρθεί ρευστότητα 4,2 δισ. δολαρίων από την αγορά.

Οι επενδυτές ανησυχούν, επίσης, για τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να στηρίξει τη λίρα σε περίπτωση μίας νέας μεγάλης πτώσης, καθώς τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Η λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 37% από την αρχή του 2018, ωθώντας την τουρκική οικονομία σε ύφεση. Το μέτρο που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα βοήθησε στην προσωρινή ενίσχυση της λίρας σήμερα. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν στις 6,0550 λίρες ανά δολάρια στις 11.07 (ώρα Ελλάδας), έχοντας ενισχυθεί νωρίτερα έως το επίπεδο των 6,0370 λιρών, ενώ διαμορφωνόταν στις 6,0635 λίρες πριν την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.