Τα σημάδια που δείχνουν την ύπουλη υπερσπατάλη

Τα σημάδια που δείχνουν την ύπουλη υπερσπατάλη

Κι όμως, ξοδεύουμε πολλά αριστερά και δεξιά και ούτε που το καταλαβαίνουμε

Τις περισσότερες φορές δεν μοιάζει έτσι, ίσα-ίσα που τα υπολογίζουμε όλα και έχουμε πάντα τον προϋπολογισμό στο μυαλό μας.

Κι όμως, ξοδεύουμε πολλά αριστερά και δεξιά και ούτε που το καταλαβαίνουμε!

«Η πραγματικότητα είναι πως θα σπαταλήσεις κάποια από τα λεφτά σου», λέει χαρακτηριστικά ο Ramit Sethi, γενικός διευθυντής και μπεστ-σέλερ συγγραφέας, ο σκοπός είναι να σπαταλήσεις όμως λίγα.

Και υπάρχουν πράγματι ύπουλα πράγματα που ροκανίζουν τα λεφτά μας ή μας κάνουν να τα ξοδεύουμε χωρίς σκέψη…

Δεν ελέγχεις ποτέ πόσα ξοδεύεις: Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε με τα λεφτά, εξηγεί ο ειδικός στα οικονομικά Ramit Sethi, ένα λάθος ασυγχώρητο αν είσαι ενήλικας, παρατηρεί χαρακτηριστικά. Τι προτείνει; Να ξοδεύουμε το 50% του εισοδήματός μας στο σπίτι και τις ανάγκες του, το 5% να πηγαίνει σε επενδύσεις και το υπόλοιπο στον τραπεζικό λογαριασμό ή το διασκεδαστικό ξεκοκάλισμα.

Το ενοίκιό σου κοστίζει περισσότερο από το 1/4 του μισθού σου: Η περικοπή των εξόδων διαβίωσης οδηγεί σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα αποταμίευσης από ό,τι να κόψεις καφέ και φαγητό απέξω, μας λέει η σύμβουλος οικονομικού προγραμματισμού Lauren Lyons Cole. Και το ενοίκιο είναι εδώ ο μεγάλος βραχνάς: «Η καλύτερη οικονομική κίνηση που μπορείς να κάνεις είναι το να μετακομίσεις κυριολεκτικά σε ένα λιγότερο ακριβό σπίτι. Όταν το κάνεις, μπορείς να το γιορτάσεις στη διπλανή καφετέρια».

Παραχρησιμοποιείς την πιστωτική σου κάρτα: Παρά τα μπόνους και τις εκπτώσεις, η πιστωτική κάρτα παραμένει ο δούρειος ίππος της υπερσπατάλης, σύμφωνα με την ειδικό Claire Tsosie της ιστοσελίδας NerdWallet. Ειδικά αν ψωνίζεις onlineή πηγαίνεις στο εμπορικό κέντρο απλώς και μόνο επειδή βαριέσαι, τα μαντάτα δεν είναι καλά για το πορτοφόλι σου. Τι μπορούμε να κάνουμε εδώ; Να θέσουμε εβδομαδιαίο όριο αγορών ή και να σταματήσουμε τελείως για ένα διάστημα τις πλαστικές αγορές…

Αγοράζεις λάθος πράγματα από λάθος μέρη: Η αγορά ειδών οικιακού εξοπλισμού από παντοπωλεία, για παράδειγμα, είναι άλλος ένας τρόπος που ξοδεύεις εν αγνοία σου περισσότερα απ’ όσα πρέπει. Ένα μανάβικο είναι το μέρος που θα προμηθευτείς τα φρέσκα λαχανικά σου σε καλές τιμές και όχι πιατικά και σαπούνια, τα οποία προσφέρονται εδώ στοχεύοντας ακριβώς στην καταναλωτική παρόρμηση της στιγμής.

«Συνιστώ θερμά στους ανθρώπους να περιμένουν. Αγόρασε τα ζαρζαβατικά σου και πήγαινε μετά σε ένα κατάστημα που ειδικεύεται στα κουζινικά, εξοικονομώντας τόνους χρημάτων στην πορεία», λέει χαρακτηριστικά η ειδικός AmiyrahMartin.