Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Υποχρεωτική η καταγραφή του χρόνου εργασίας

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Υποχρεωτική η καταγραφή του χρόνου εργασίας

Τι προβλέπει η απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο

Αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο προκαλεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά από προσφυγή Ισπανικού συνδικάτου, σύμφωνα με την οποία οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταγράφουν τον χρόνο εργασίας, ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το Δικαστήριο ζητεί ένα υποχρεωτικό σύστημα μέτρησης, ώστε να διαπιστώνεται, αν τηρούνται τα ανώτατα χρονικά όρια εργασίας, αν γίνονται υπερωρίες και αν διαχωρίζεται η επαγγελματική από την ιδιωτική ζωή του εργαζόμενου. Σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει να καταγράφεται και ο χρόνος εργασίας στο σπίτι, καθώς και οι εξωτερικές εργασίες, ενώ στην υποχρεωτική καταγραφή θα μπορούσε να περιληφθεί και κάθε επαγγελματικό τηλεφώνημα ή mail.

Η απόφαση προκάλεσε κατακλυσμό δημοσιευμάτων στην Γερμανία, με την Suddeutsche Zeitung να επισημαίνει, ότι «η απόφαση θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την εργασιακή καθημερινότητα στη Γερμανία», διευκρινίζοντας ότι «μέχρι στιγμής η πλήρης καταμέτρηση του χρόνου εργασίας προβλέπεται σε ελάχιστους κλάδους, για παράδειγμα στους μεταφορείς. Οι υπόλοιποι εργοδότες ήταν απλώς υποχρεωμένοι να καταγράφουν υπερωρίες, όπως προβλέπει το γερμανικό εργατικό δίκαιο. Αλλά αυτό δεν θεωρείται αρκετό από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Die Welt, Ουλφ Πόσαρντ, κάνει λόγο για «άγνοια του νέου κόσμου της εργασίας» και ισχυρίζεται ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έβγαλε μία ανόητη απόφαση, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οι οποίες ήδη υστερούν απέναντι σε άλλους επενδυτικούς προορισμούς». «Ελάχιστα πρωτότυπο, αλλά ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι η προσφυγή προήλθε από ένα ισπανικό συνδικάτο, το οποίο φροντίζει να δημιουργηθεί στην ΕΕ ένα ακόμη γραφειοκρατικό τέρας, εδραιώνοντας ένα μοντέλο εργασίας και προστιθέμενης αξίας που τελεί υπό εξαφάνιση» προσθέτει.

Διαμετρικά αντίθετη η άποψη της Frankfurter Rundschau, η οποία αναφέρει, ότι «όταν οι εργοδότες αποκαλούν την απόφαση "αναχρονιστική", σου προκαλούν είτε γέλια, είτε έντονη αγανάκτηση. (...) Μπορεί να μη συμφωνούμε όλοι με αυτό, αλλά η σύγχρονη τεχνολογία σου δίνει τη δυνατότητα να καταμετρήσεις τα πάντα, από τον σφυγμό, μέχρι τον χώρο διαμονής. Και δεν είναι δυνατόν να καταγράψεις με ακρίβεια τον χρόνο εργασίας; Φυσικά και είναι δυνατόν, όπου και να βρίσκεται ο εργαζόμενος. Το αντεπιχείρημα των εργοδοτών είναι τόσο αδύναμο, που απογυμνώνεται ακαριαία».