Στουρνάρας: Θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2019

Στουρνάρας: Θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2019

Επισημαίνει ότι η νευρικότητα στην αγορά ομολόγων αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών

Ο προϋπολογισμός του 2019 θα κατορθώσει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενος τα δημοσιονομικά στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για το πρώτο τρίμηνο που έχει ανακοινώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης επισημαίνει, ότι αν η τάση αυτή συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους, δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει τον στόχο αυτόν. Όπως αναφέρει «τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος. Τούτο σημαίνει, ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για φέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019».

Ο Γιάννης Στουρνάρας συμπλήρωσε, ότι «η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις». Πρόσθεσε ακόμη, ότι «η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».

Παρακαλούμε περιμένετε ...