Τροπολογία για τις οφειλές φαρμακευτικών εταιριών στα ασφαλιστικά ταμεία

Τροπολογία για τις οφειλές φαρμακευτικών εταιριών στα ασφαλιστικά ταμεία

Στη σχετική εισήγηση προχώρησε ο υπ. Υγείας, Α. Ξανθός

Την τροπολογία με την οποία υποχρεούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να καταβάλλουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία το οφειλόμενο ποσό των 241 εκατ. ευρώ από το «ριμπέιτ» για την τριετία 2006, 2007 και 2008, εισηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε πως από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώθηκε ότι δεν καταβλήθηκε για τη συγκεκριμένη τριετία από τις φαρμακευτικές εταιρείες στους ασφαλιστικούς οργανισμούς το ποσοστό του 4% επί των εισπράξεων που είχαν από τα ασφαλιστικά ταμεία το ΙΚΑ και τον ΟΠΑΔ οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Όπως εξήγησε ο κ. Ξανθός, αυτό το οποίο ρυθμίζεται σήμερα είναι ότι ο ΕΟΠΠΥ έχει τη δυνατότητα να καταλογίσει σε κάθε εταιρεία το οφειλόμενο ποσό και στη συνέχεια να τον συμψηφίσει, στο πλαίσιο μάλιστα της ρύθμισης των 120 δόσεων, με τρέχουσες υποχρεώσεις. «Με αυτό τον τρόπο ρυθμίζουμε ότι αυτή η οφειλή δεν θα παραμείνει παραγεγραμμένη, προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και εξασφαλίζεται η εισπραξιμότητα», είπε ο κ. Ξανθός.

«Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο που δεν υπήρχαν μέτρα λιτότητας οι φαρμακευτικές δεν κατέβαλλαν τα οφειλόμενα ποσά. Αυτό είναι ένα σήμα ότι ήταν διάτρητο το σύστημα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος εκείνη την περίοδο», τόνισε ο κ. Ξανθός.