Πόσους τουριστες έφερε στην Αθήνα η Airbnb και πόσα άφησαν το 2018

Πόσους τουριστες έφερε στην Αθήνα η Airbnb και πόσα άφησαν το 2018

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων και ποια είναι τα συμπεράσματα

Περισσότεροι από 340.000 τουρίστες επισκέφθηκαν την Αθήνα το 2018 μέσω καταλυμάτων της Airbnb, αφήνοντας 89,5 εκατ. ευρώ στην πόλη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) Ανδρέα Χίου.

Ο ίδιος ανέφερε σε κοινή εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και της ΠΟΜΙΔΑ για το παρόν και το μέλλον των Βραχυχρονίων Μισθώσεων στην Αθήνα, ότι τον Απρίλιο του 2019 στην πρωτεύουσα δραστηριοποιούνταν 8.989 ενεργά καταλύματα στις πλατφόρμες, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να είναι ολόκληρα σπίτια, ενώ μόλις το 10% μεμονωμένα δωμάτια.Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία 3 χρόνια, συμβάλλοντας δραστικά στη συνολική τουριστική κίνηση, τόνισε ο κ. Χίου.

Την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα, αλλά και τις κοινωνικές και οικονομικές της επιπτώσεις, παρουσίασαν η πρόεδρος και η ταμίας του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ) Θεοδώρα Δήμα και Ρομίνα Τσίτου. Όπως τόνισαν, το Airbnb έφερε τουριστική αποκέντρωση, ζωντανεύοντας γειτονιές του Δήμου Αθηναίων που ήταν εγκαταλελειμμένες. Το αποτέλεσμα είναι, πολλοί κάτοικοι να θέλουν πλέον να επιστρέψουν στο κέντρο, αλλά να δυσκολεύονται να βρουν σπίτι και έτσι κάποιοι σπεύδουν να δαιμονοποιήσουν τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ημερίδα είναι τα εξής:

- Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων δίνει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν του κάθε προορισμού ξεχωριστά, αλλά και της χώρας ως σύνολο και «ανοίγει» τουριστικές αγορές, προσελκύοντας τουρίστες, οι οποίοι δεν θα επέλεγαν να ταξιδέψουν στη χώρα μας, αν δεν υπήρχε η επιλογή διαμονής σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ενισχύει τις τοπικές οικονομίες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας την επιχειρηματικότητα.

- Η επιβολή περιορισμών στη δραστηριότητα αυτή θα ήταν μοιραίο σφάλμα και πλήγμα κατά του τουρισμού της χώρας μας, αλλά και κατά της κοινωνίας γενικότερα. Όπως κάθε ζωντανή οικονομική δραστηριότητα, πρέπει πάντοτε να αυτορυθμίζεται με βάση την προσφορά και ζήτηση και τις εκάστοτε κρατούσες συνθήκες. Αντίθετα, οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις εγκυμονεί τον κίνδυνο άσκησής της σε «γκρίζα» φορολογικά πλαίσια, κάτι δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της ίδιας της δραστηριότητας, ούτε του κράτους.

- Η δραστηριότητα αυτή πρέπει να ασκείται σε συνθήκες φορολογικής νομιμότητας. Ας γίνουν έλεγχοι και ας επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε όσους εξακολουθούν παράνομα να βρίσκονται στις πλατφόρμες χωρίς πλήρη φορολογική συμμόρφωση (ΑΜΑ κ.λπ.).

- Απαράδεκτη κάθε πρόταση να θεωρηθεί η βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεωτικά για τα φυσικά πρόσωπα ως επαγγελματική δραστηριότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (έναρξη επαγγέλματος, απαγόρευση άσκησης της δραστηριότητας από συνταξιούχους, κ.λ.π.), ή να επιβαρυνθεί με μεγαλύτερο φορολογικό συντελεστή.