Τι κάνουμε λάθος και δεν παίρνουμε προαγωγή

Τι κάνουμε λάθος και δεν παίρνουμε προαγωγή

Τι επισημαίνει ο ειδικός στα εργασιακά Marc Cenedella

Είναι μια άβολη κατάσταση που βιώνουν πολλοί στον εργασιακό τους χώρο, περιμένοντας αυτή την πολυπόθητη προαγωγή που δεν έρχεται ποτέ.

Και συνήθως δεν έρχεται, γιατί η προαγωγή απαιτεί δέσμευση και σκληρή δουλειά, καθώς δοκιμασμένες συνταγές για να αλλάξει ο τίτλος των καθηκόντων μας δεν φαίνεται να υπάρχει.

Αυτά μας λέει ο ειδικός στα εργασιακά και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρίας ευρέσεως εργασίας Ladders, Marc Cenedella, πως υπάρχουν λόγοι που δεν παίρνουμε προαγωγή, παρέχοντας ταυτοχρόνως πρακτικές λύσεις στα εν λόγω προβλήματα.

«Η καριέρα σου είναι στα χέρια σου», λέει χαρακτηριστικά ο Cenedella, πριν μας πει τα πώς και τα γιατί.

Κατηγορείς τους άλλους για το γεγονός ότι δεν πήρες προαγωγή: Αυτός είναι ο Νο 1 λόγος που υπονομεύει την καριέρα μας, εξηγεί ο ειδικός, το γεγονός ότι αρνούμαστε να αποδεχτούμε δηλαδή την προσωπική μας ευθύνη σε όλο αυτό. Ποια είναι η λύση: «Πάρε την ευθύνη»! Άλλαξε τη συμπεριφορά σου και αναγνώρισε τα λάθη σου, μας λέει.

Δεν ρωτάς ευθέως το αφεντικό σου γιατί δεν σε προάγει: Αυτός είναι ο δεύτερος συχνότερος λόγος για τη μη προαγωγή κάποιου, αποκαλύπτει ο Cenedella, ότι δεν το συζητά με τον πλέον αρμόδιο. Από τη δική του εμπειρία, ένα 80-90% των υπαλλήλων δεν μιλούν για το άβολο αυτό θέμα με τον διευθυντή τους. Πώς θεραπεύεται το πρόβλημα; «Άρχισε να κάνεις εβδομαδιαίες συναντήσεις με το αφεντικό σου, βελτιώνοντας την επικοινωνία σας».

Δεν κατανοείς την εταιρική ηθική: «Αν φοράς κοντομάνικα μπλουζάκια σε συναντήσεις με πελάτες, οι πιθανότητες λένε πως δεν προάγεσαι εξαιτίας των μικρών αυτών παραστρατημάτων», λέει χαρακτηριστικά. Μάθε λοιπόν τι εκτιμά και τι όχι η συγκεκριμένη εταιρία και κινήσου αναλόγως.

Υπάρχει διαφορά στο τι θέλει η εταιρία και το τι θέλεις εσύ: Αν τα ενδιαφέροντά σου δεν εναρμονίζονται με τα ενδιαφέροντα της επιχείρησης, τότε προαγωγή δεν θα δεις, τονίζει πάντα ο Cenedella. Εδώ λύση δεν φαίνεται να υπάρχει, επισημαίνει. Αν οι στόχοι υπαλλήλου και διευθυντή είναι διαφορετικοί, τότε «ξεκίνα να ψάχνεις άλλη δουλειά!».

Δεν είσαι αρκετά ανταγωνιστικός σε όρους προσόντων: Αν οι συνάδελφοι γύρω σου έχουν μεταπτυχιακά διπλώματα ή γνωρίζουν ένα απαραίτητο για τη θέση πρόγραμμα, τότε μπορεί κάλλιστα να είναι αυτός ο λόγος που δεν προάγεσαι. Κι ενώ μας λέει πως τα τυπικά προσόντα διαφέρουν ανάλογα τη θέση και την εταιρία, τα χαρτιά και οι πιστοποιήσεις μπορούν να σε πάνε πιο μακριά από όσο πιστεύεις. Αυτή είναι η λύση που προτείνει εδώ ο Cenedella, τη διά βίου μάθηση.