Προβληματίζει δανειστές και αγορές το πακέτο παροχών Τσίπρα

Προβληματίζει δανειστές και αγορές το πακέτο παροχών Τσίπρα

Τσίμπησαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων - πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Δανειστές και αγορές δεν «ενθουσιάστηκαν» με το πακέτο των παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινήθηκαν χθες ανοδικά, το χρηματιστήριο και κυρίως ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων ενώ οι δανειστές έστειλαν τα μηνύματά τους υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας για το χρέος τον Ιούνιο του 2018.

Μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμα κύκλου μεταμνημονιακής αξιολόγησης οι θεσμοί εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση όπου υπογράμμισαν ότι «η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα». Και συμπλήρωσαν πως «ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο θέμα το οποίο θέλουν να εξετάσουν οι θεσμοί είναι το άμεσο πακέτο μέτρων. Δηλαδή η καταβολή της «13ης σύνταξης» συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ, με μόνιμο χαρακτήρα αλλά και οι μετατάξεις από τους υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ για εστίαση, ενέργεια και προϊόντα διατροφής, με κόστος 260 εκατ. ευρώ ( για το δεύτερο εξάμηνο του έτους). Το δεύτερο σκέλος του πακέτου Τσίπρα το οποίο φέρει τις εγγυήσεις των 5,550 δις ευρώ για την επίτευξη των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων προβληματίζει ακόμα περισσότερο. Κι αυτό γιατί θεωρείται πως επηρεάζει και τις προβλέψεις για το δημόσιο χρέος.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την παρουσίαση των μέτρων εκτίμησε πως πρόκειται για ένα πακέτο win-win, στο οποίο τελικά οι θεσμοί θα συμφωνήσουν. Η επιβεβαίωση ή μη των εκτιμήσεων αυτών θα φανεί στο Eurogroup της 16ης Μαϊου και ευκρινέστερα στην έκθεση της Κομισιόν στις 5 Ιουνίου, μετά και την πάροδο των ευρωεκλογών.