Ο Ερντογάν δηλώνει αποφασισμένος να μειώσει τα επιτόκια στα επιθυμητά επίπεδα

Ο Ερντογάν δηλώνει αποφασισμένος να μειώσει τα επιτόκια στα επιθυμητά επίπεδα

«Μαζί, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να παγιδεύσουν την Τουρκία»

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι είναι αποφασισμένος να μειώσει τα επιτόκια στα επιθυμητά επίπεδα και είπε ότι τα πρόσφατα σχόλια για τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της τράπεζας έχουν στόχο να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα απέναντι στην Τουρκία.

«Μαζί, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να παγιδεύσουν την Τουρκία στη συνωμοσία συναλλαγματικών ισοτιμιών, επιτοκίων και πληθωρισμού», δήλωσε σε ομιλία του σε εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας στην Άγκυρα. «Είμαστε σίγουρα αποφασισμένοι να μειώσουμε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό στα επίπεδα που στοχεύουμε», πρόσθεσε.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας άφησε την περασμένη εβδομάδα το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 24%. Ο ετήσιος πληθωρισμός είναι αυτή τη στιγμή κοντά στο 20%. Ο Ερντογάν συχνά ασκεί κριτική στα υψηλά επιτόκια, ζητώντας μείωση του κόστους δανεισμού προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, που από τις αρχές τους έτους έχει υποχωρήσει κατά 11% έναντι του δολαρίου, ήταν σήμερα σταθερή στις 5,9675 λίρες ανά δολάριο. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,51%.