Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο ελαφρύνσεων

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο ελαφρύνσεων

Στο τραπέζι του αυριανού EuroWorking Group

Η ξαφνική ανακάλυψη έξτρα δημοσιονομικού χώρου για φέτος ύψους 1,1 δις ευρώ από την κυβέρνηση, όπως αυτή αποτυπώνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2019 και το πακέτο Τσίπρα με τις εφάπαξ και μόνιμες ελαφρύνσεις θα βρεθεί αύριο 2 Μαϊου στο τραπέζι του EuroWorking Group.

Στην αυριανή συνεδρίαση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των εταίρων για το νέο κυβερνητικό πακέτο παροχών.

Το χαλί για νέες έκτακτες προεκλογικές παροχές της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ άμεσα εντός των επομένων εβδομάδων και υποσχέσεις ελαφρύνσεων δισεκατομμυρίων για την επόμενη τριετία έχουν στρώσει οι νεότερες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι προβλέψεις που αποτυπώνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων αφορούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ για φέτος, σύμφωνα με τη μεθοδολογία υπολογισμού του προγράμματος (4,7% του ΑΕΠ σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat), όταν η επίσημη μέχρι πρότινος πρόβλεψη του προϋπολογισμού αφορούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ. Η διαφορά της μισής ποσοστιαίας μονάδας μεταφράζεται σε δημοσιονομικό χώρο που υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ, και η κυβέρνηση ήδη έχει προαναγγείλει ανακοινώσεις εντός των ημερών τόσο για μόνιμου χαρακτήρα μέτρα όσο και για εφάπαξ, εδώ και τώρα.

Από την Πρέβεζα όπου γιόρτασε το Πάσχα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για μείωση της φορολογίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε μία αριστερή κυβέρνηση έχουμε την έγνοια να μειωθεί η φορολογία αλλά και την έγνοια για την αναδιανομή του εισοδήματος».  Για τα υπερπλεονάματα είπε πως δεν ήταν στόχος της κυβέρνησης και « τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου μπορούμε να σχεδιάζουμε με πολιτικές που δεν περιμένουμε το τέλος του χρόνου γιατί εμείς κάνουμε καλούς υπολογισμούς, ξέρουμε πως πάει η οικονομία και έχουμε δείξει ότι κάνουμε πολύ καλύτερους υπολογισμούς από τους υπολογισμούς που κάνουν οι θεσμοί».

Αύριο, στο Euroworking Group, πιθανώς θα γίνει η πρώτη βολιδοσκόπηση των Ευρωπαίων στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για ελαφρύνσεις και αποκατάσταση μέρους των απωλειών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι με την καταβολή μιας 13ης σύνταξης ή ενός 13ου μισθού. Σε κάθε περίπτωση το νέο πακέτο Τσίπρα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών από τη ερχόμενη Δευτέρα στα πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Πάντως το κόστος των ελαφρύνσεων είναι μεγάλο:

- Διατήρηση αφορολογήτου: 1,920 δις ευρώ το 2021 και 2,058 δις ευρώ μετά από το 2021

- Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%: 877 εκατ. Ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά από το 2021.

- Αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς: 368 εκατ. Ευρώ το 2020 και 613 εκατ.ευρώ από το 2021 και μετά

- Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ: 209 εκατ. ευρώ

- Μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις: 150- 180 εκατ. ευρώ

- Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: τουλάχιστον 180 εκατ. Ευρώ.

- Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 23%: περί τα 500 εκατ. ευρώ.

- Μετατάξεις προϊόντων από ΦΠΑ 24% σε 13%: η αρχική πρόβλεψη το καλοκαίρι του 2015 όταν πέρασε το 3ο Μνημόνιο ήταν περίπου 2,3 δις σε ετήσια βάση αλλά λίγους μήνες αργότερα στον Προϋπολογισμό του 2016 η απόδοση περιορίστηκε σε περίπου 1,3 δις λόγω μείωσης κατανάλωσης .

- Εκτίμηση για 13η σύνταξη δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Το σύνολο των συνταξιούχων είναι περίπου 2,6 εκατομμύρια, άρα με ένα ποσό των 400 ευρώ ανά άτομο, το κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το εκτιμώμενο φετινό υπερπλεόνασμα.