Τι και πόσα θα βάλουμε στο πορτοφόλι μας την Μεγάλη Εβδομάδα

Τι και πόσα θα βάλουμε στο πορτοφόλι μας την Μεγάλη Εβδομάδα

Πληρωμές συντάξεων, Δώρου Πάσχα και διάφορων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

Εβδομάδα καταβολής συντάξεων, Δώρου Πάσχα και επιδομάτων είναι η Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκινά αύριο, κατά την οποία θα «γεμίσουν» οι τσέπες διάφορων κοινωνικών ομάδων.

Οι πρώτοι που θα πληρωθούν, είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΟΓΑ, οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις του Μαΐου στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου. Ακολουθούν την Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΝΑΤ και των υπολοίπων Ταμείων του υπουργείου Εργασίας.

Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος. Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις του Μαΐου μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019.

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου θα πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στους εργαζομένους, όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία. Σύμφωνα με αυτήν, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη, δικαιούνται Δώρο Πάσχα.

Επίδομα ενοικίου, ΚΕΑ, επίδομα παιδιού

Νωρίτερα από το αρχικά προγραμματισμένο θα γίνουν λόγω Πάσχα και οι πληρωμές διαφόρων επιδομάτων από τον Οργανισμό Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Ειδικότερα, η προπληρωμή των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί, ως εξής:

- Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου θα καταβληθεί το επίδομα στέγασης (ενοικίου) σε όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 31 Μαρτίου και αυτή έχει εγκριθεί. Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε όλους όσοι έχουν στο όνομά τους ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο από αυτήν την ημερομηνία. Όλοι θα εισπράξουν τα μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται με βάση τη σύνθεση του νοικοκυριού έως και τον Μάρτιο.

- Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου θα καταβληθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης μηνός Μαρτίου.

- Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα μηνός Μαΐου σε δικαιούχους ανασφάλιστους υπερήλικες.

- Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου θα καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών που χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως και το 2018 για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο.

- Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί εμβόλιμη πληρωμή ποσών επιδόματος παιδιού, για να αντιμετωπιστούν ορισμένες αστοχίες της πρώτης πληρωμής του 2019 σε περιορισμένο πλήθος δικαιούχων. Στην ίδια εμβόλιμη πληρωμή θα εξοφληθούν και αναδρομικά ποσά από το 2018.

Ο ΟΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι η πληρωμή αυτή δεν αφορά τους δικαιούχους επιδόματος παιδιού 2019 για τους μήνες Μάρτιο–Απρίλιο, για όσους υπέβαλαν αίτηση Α21 μετά τις 26 Μαρτίου. Όλες αυτές οι περιπτώσεις θα συμπεριληφθούν στην επόμενη μεγάλη τακτική πληρωμή του επιδόματος παιδιού για το 2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί κανονικά και, όπως προβλέπεται, δηλαδή, στα τέλη Μαΐου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...