Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, τι πρέπει να γνωρίζετε

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, τι πρέπει να γνωρίζετε

Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη θέσπιση και φέτος της δυνατότητας για λήψη των πινακίδων κυκλοφορίας με τον μήνα. Έτσι, για το έτος 2019 θεσπίζεται η δυνατότητα άρσης ακινησίας οχημάτων με μερικό χρονικό διάστημα.

Επίσης, προβλέπεται η απαλλαγή από πρόστιμα για τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 που υποβλήθηκαν μετά τις 31.12.2014 και αφορούν αλλαγές στοιχείων ακινήτων από το 2010 και μετά.

Μεταξύ άλλων, η τροπολογία προβλέπει τα ακόλουθα:

- Από 1 Ιανουαρίου 2019 και στο εξής ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων ( Ε9) η 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής δικαιωμάτων επί ακινήτων του φορολογούμενου (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία κτλ). Σήμερα ο φορολογούμενος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) εντός 30 ημερών από τη μεταβολή των δικαιωμάτων του επί ακινήτων.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) των ετών από το 2010 και μετά που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014 μέχρι και την ψήφιση που σχεδίου νόμου δεν επιβάλλονται κατά περίπτωση τα οριζόμενα πρόστιμα. Πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί δεν διαγράφονται ούτε επιστρέφονται αυτά που έχουν καταβληθεί.

- Δεν προβλέπεται η επιβολή χρηματικού προστίμου για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 που υποβάλλονται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία