Μίχαλος: Αυτά χρειάζονται οι επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία

Μίχαλος: Αυτά χρειάζονται οι επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ τόνισε ότι η θετική τροχιά της οικονομίας δεν είναι εξασφαλισμένη

«Η ελληνική οικονομία ακολουθεί πλέον θετική τροχιά κι αυτό αναγνωρίζεται από όλους» τόνισε κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση των Επιμελητηρίων Ελλάδας που διεξάγεται στη Ρόδο, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο ίδιος επεσήμανε ωστόσο, ότι «η πορεία αυτή δεν είναι εξασφαλισμένη, ούτε έχει αποκτήσει ακόμη την ταχύτητα και το δυναμισμό που χρειάζεται». Για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να μη βρεθεί ξανά σε αδιέξοδο, η Ελλάδα χρειάζεται υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι πρέπει να προέλθουν από την υλοποίηση νέων επενδύσεων, από την αύξηση της εξωστρέφειας και από τη δραστηριότητα περισσότερων, υγιών, ανταγωνιστικών επιχειρήσεων τόνισε επίσης ο κ. Μίχαλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Επιμελητηριακή Κοινότητα διεκδικεί, επιπλέον, την προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και μέτρων, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη:

• Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις για μια αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, για αναβάθμιση της ποιότητας της νομοθετικής διαδικασίας, αλλά και της λειτουργίας των θεσμών.

• Χρειαζόμαστε επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, ολοκλήρωση του εθνικού και χωροταξικού σχεδιασμού και κωδικοποίηση των χρήσεων γης.

• Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση: με ανάδειξη και ενίσχυση δυναμικών κλάδων, με πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, με νέα στρατηγική για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

• Χρειαζόμαστε μέτρα για την ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας: ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία.

• Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερη σύνδεση των Πανεπιστημίων με τον κόσμο της παραγωγής. Τη δυνατότητα να υπάρξουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, για τη χρηματοδότηση της έρευνας και την αξιοποίηση της γνώσης για την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Τη διαβεβαίωση ότι τα Επιμελητήρια της χώρας δεν θα κλείσουν, αλλά απεναντίας ο ρόλος τους θα ισχυροποιηθεί με την ενίσχυση των ΓΕΜΗ, τα οποία θα έχουν υπό την εποπτεία τους τις επιχειρήσεις, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας . Συγκεκριμένα, ο κ. Πιτσιόρλας είπε χαρακτηριστικά, ότι «θα λύσουμε τις δυσκολίες και τις δυσκαμψίες και θα συμβάλουμε, ώστε τα επιμελητήρια να ισχυροποιηθούν και να αποκτήσουν ρόλο. Σε καμία περίπτωση δεν θα κλείσουν. Τουλάχιστον εμείς δεν θα τα κλείσουμε».

Το άνοιγμα των εργασιών έγινε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Πάππου, ο οποίος μίλησε για μία πολυεπίπεδη και πρωτοφανή κρίση με διάρκεια και ένταση, κατά την οποία πολλά ουσιαστικά οικονομικά προβλήματα διογκώθηκαν και δε ξεπεράστηκαν και γι' αυτό τώρα πρέπει να επιλυθούν σύντομα. Συγκεκριμένα πρέπει όπως είπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα ώστε να βιώσουμε και την ανάπτυξη.

«Οι τοπικές μας επιχειρήσεις είναι ήρωες που κοιτούν μπροστά αλλά πόσο μπορούν να αντέξουν; Οι επιχειρήσεις πρέπει να τύχουν σεβασμού και στήριξης και να δημιουργηθεί ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Είναι ευλογία να είσαι νησιώτης, και πάντα οι νησιώτες προσφέρουν στον τόπο μας όπως στο ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστό 10%. Σήμερα οι επιχειρήσεις στα νησιά λειτουργούν χωρίς νησιωτικές πολιτικές με περιορισμένους φυσικούς πόρους και χωρίς ίσες ευκαιρίες συγκριτικά με τις άλλες περιοχές. Δεν είναι εύκολο να είσαι νησιώτης. Δίνεις καθημερινά έναν αγώνα για την οικογένειά σου και την επιχείρησή σου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάππου προσθέτοντας ότι είναι λίγοι αυτοί που αντιλαμβάνονται τη νησιωτικότητα.