Ο κανόνας που εγγυάται ότι δεν θα καταχρεωθούμε για αγορά αυτοκινήτου

Ο κανόνας που εγγυάται ότι δεν θα καταχρεωθούμε για αγορά αυτοκινήτου

Οποιαδήποτε ποσοστό πάνω από το 1/10 θα επιφέρει επιπλέον άγχος, καθώς το κόστος θα αποδειχθεί δυσανάλογα μεγάλο

Υπάρχει ένας απλός δρόμος που όλοι πρέπει να ακολουθούμε ευλαβικά ώστε να μην παραξοδεύουμε για καινούριο αυτοκίνητο.

Το να ξοδεύουμε πολλά για ένα αμάξι είναι το ευκολότερο και μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος στα οικονομικά του, λέει ο ειδικός Sam Dogen στο περιοδικό «Financial Samurai». Γιατί δεν είναι μόνο η τιμή του, είναι και τα ασφάλιστρα, η συντήρηση και ό,τι άλλο φέρνει σε επίπεδο κόστους ένα αυτοκίνητο. Ακόμα και τα πρόστιμα και οι κλήσεις!

Ο Dogen έχει καταλήξει λοιπόν σε έναν μαγικό κανόνα που κρατά τα πράγματα σε τάξη: «Μην ξοδεύεις πάνω από το 1/10 του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματός σου στην αγορά αυτοκινήτου». Αλλιώς, υποδεικνύει, μιλάμε γιαοικονομική αυτοκτονία.

Γιατί δεν είναι μόνο αυτά που θα δώσουμε (εφάπαξ ή σε δόσεις) για την αγορά του, αλλά και όλα τα άλλα κόστη που φέρνει στις βαλίτσες του ένα αμάξι. «Η συγκίνηση της αγοράς ενός καινούριου ή καινούριου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου διαρκεί για μερικούς μήνες, ο πόνος της αποπληρωμής των εξόδων του ίδιου αυτοκινήτου διαρκεί όμως για χρόνια», λέει χαρακτηριστικά.

Οποιαδήποτε ποσοστό πάνω από το 1/10 θα επιφέρει επιπλέον άγχος, καθώς το κόστος θα αποδειχθεί δυσανάλογα μεγάλο. Κάθε ζημιά θα είναι δυσβάσταχτη στην επισκευή της και θα αναγκαστούμε να τα σκεφτόμαστε όλα, τονίζει.

Αν έχουμε κάνει όμως το λάθος, υπάρχει τρόπος να το σώσουμε, εξηγεί πάντα ο Dogen. Να το κρατήσουμε στην κατοχή μας μέχρι η αξία του να πέσει στο 10% του εισοδήματός μας ή και ακόμα πιο κάτω. «Αυτή είναι η πιο απλή λύση αν έχεις ξοδέψει πάρα πολλά. Οδήγησε το αμάξι σου για όσο το δυνατόν περισσότερο, μέχρι η εμπορική του αξία να αξίζει λιγότερο από το 10% του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματός σου».

Αν όμως έχουμε ξοδέψει για το καινούριο αμάξι περισσότερο από το 1/5 του ακαθάριστου εισοδήματός μας, τότε πρέπει να το πουλήσουμε αμέσως. Γιατί; Γιατί «σε κάνει φτωχό».