To τρικ με το οποίο η Ισπανία θέλει να «τελειώσει» το Airbnb

To τρικ με το οποίο η Ισπανία θέλει να «τελειώσει» το Airbnb

Αυστηροί κανόνες ακόμα και σε επίπεδο γειτονιάς

Μεγαλώνει το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από το Airbnb στην Ισπανία. Μετά τους νέους κανόνες που θέσπισε η Μαδρίτη προκειμένου να κάμψει την πρακτική που γνωρίζει εκρηκτική άνοδο σε μια χώρα με ρεκόρ στον τουρισμό και άλλες πόλεις της χώρας μπαίνουν στον χορό σύμφωνα με την El Pais

Με ολοένα αυξανόμενους αριθμούς διαμερισμάτων να χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τουρίστες, οι Αρχές αντιμετωπίζουν το ερώτημα πως θα κρατήσουν τις γειτονιές κατοικήσιμες για μόνιμους κατοίκους

Πέρα από την φορολόγηση που εφαρμόζεται σε όλη την χώρα υπάρχουν πλέον κανόνες σε επίπεδο περιφέρειας, δήμου και ακόμα και γειτονιάς.

Γενικά η απάντηση της Ισπανίας ήρθε με ένα φάσμα κανόνων σε κάθε επίπεδο που οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου ενώ σε ένα δήμο επιτρέπεται σε μια άλλη πόλη απαγορεύεται

Μαδρίτη: Κάμψη στις επαγγελματικές ενοικιάσεις

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ψήφισε ένα νέο σχέδιο που αφορά τα διαμερίσματα που ενοικιάζονται σε τουρίστες για πάνω από 90 ημέρες.

Αυτά πλέον θα πρέπει να έχουν μια ειδική άδεια και προκειμένου να την αποκτήσουν θα πρέπει να έχουν μια ξεχωριστή...είσοδο.

Πρακτικά αυτό θα αφήσει εκτός Airbnb το 95% των υπαρχόντων «επαγγελματικών» διαμερισμάτων αναψυχής-τουρισμού. Οι παραβάτες δεν θα λαμβάνουν κάποιο πρόστιμο αλλά οι Αρχές θα μπορούν να κινήσουν διαδικασίες για όσους λειτουργούν χωρίς άδεια.

Βαλένθια: Μόνο πάνω από καταστήματα

Στην πόλη της Βαλένθια αφέθηκε στις δημοτικές Αρχές να ρυθμίσουν την χρήση των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων.

Μέσα στην πόλη διαμερίσματα θα μπορούν να ενοικιάζονται μόνο εάν βρίσκονται πάνω από επιχειρήσεις ή κάτω από κατοικίες. Δεν θα μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο όροφο με μόνιμες κατοικίες και μόνο το 50% των κτιρίων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλιώς όλο το κτίριο θα θεωρείται πως εμπίπτει σε δραστηριότητες του τριτογενούς κλάδου (επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, εμπορίου κλπ).

Η πόλη επίσης διαχωρίζει τις ιδιοκτησίες που ενοικιάζονται 365 ημέρες τον χρόνο και εκείνες που οι ιδιοκτήτες τους τις ενοικιάζουν περιοδικά όταν οι ίδιοι είναι σε διακοπές.

Σε αυτή την δεύτερη περίπτωση δεν υπάρχει χρονικό όριο αν και ορισμένες γειτονιές εισάγουν περιορισμούς.

Σε αυτή την περίπτωση είναι Ciutat Vella, και η El Cabanyal, που είναι παραλιακές. Σε αυτές οι ιδιοκτήτες θα επιτρέπεται να ενοικιάζουν τα διαμερίσματά τους το πολύ για 60 ημέρες τον χρόνο αν και προς το παρόν αυτό το μέτρο έχει παγώσει λόγω παραπόνων.

Στην πραγματικότητα η Βαλένθια δεν έχει εκδώσει κάποιες άδειες από όταν η τοπική κυβέρνηση πέρασε νέο τουριστικό νόμο το 2018.

Οι αρμόδιοι δέχτηκαν περίπου 80 αιτήσεις εκ των οποίων ενέκριναν μόνο τις 18

Βαρκελώνη: Παγωμένες άδειες από το 2014

Στην Βαρκελώνη το χτύπημα στην παράνομη ενοικίαση ιδιοκτησιών υπήρξε από τις κύριες μάχες της δημάρχου Ada Colau, ενός ακτιβιστή που θεωρεί πως ο τουρισμός οδηγεί τα ενοίκια προς τα επάνω και διώχνει χιλιάδες ενοικιαστές από τα σπίτια που μένουν.
Υπάρχουν 9.600 νόμιμα τουριστικά καταλύματα στην πόλη και οι Αρχές σταμάτησαν την έγκριση νέων αδειών από το 2014. Υπάρχει ωστόσο μια συνεχής τριβή μεταξύ των επισκεπτών και των ντόπιων κατοίκων στις γειτονιές με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Το 2016 η Colau εισήγαγε νέο σχέδιο για να κλείσει τα μη αδειοδοτημένα καταλύματα. Δημιούργησε μια ομάδα «εικονογράφων» που χτένισαν τους δρόμους και έστησαν μια ιστοσελίδα που έκανε πιο εύκολο για κατοίκους να καταγγέλλουν παράνομα τουριστικά καταλύματα και χρησιμοποίησε λογισμικό για να εντοπίσει διαμερίσματα ή σπίτια σε πλατφόρμες όπως το Airbnb και το Homeaway. Μέχρι 17.000 κατοικίες που απαριθμούνται σε 140 ιστοσελίδες εξετάστηκαν λεπτομερώς

Τρία χρόνια αργότερα η δήμαρχος δήλωσε πως η παροχή σε παράνομα διαμερίσματα-καταλύματα έπεσε κατά 95% και 4.900 έκλεισαν και 6.500 πρόστιμα καταχωρήθηκαν. Πρόστιμα που έφτασαν και τα 30.000 ευρώ

Πάλμα: Οι αυστηρότεροι κανόνες

Στην πόλη της Πάλμα στο νησί της Μαγιόρκα υπάρχει απόλυτη απαγόρευση ενοικίασης διαμερισμάτων σε τουρίστες

Τον Απρίλιο η πόλη ενέκρινε απόφαση που επιτρέπει την βραχυχρόνια μίσθωση μόνο σε μονοκατοικίες που ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε βιομηχανικές περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο και αγροτική γη.

Ο αριστερός συνασπισμός Σοσιαλιστών και Ποδέμος έλαβε την απόφαση αυτή όταν έλαβε στοιχεία που έδειχναν πως η μη ρυθμισμένη ενοικίαση σπιτιών αυξήθηκε κατά 50% την περίοδο 2015-2017

Στην Πάλμα μόνο 645 διαθέσιμα σπίτια έχουν άδεια να λειτουργούν ως τουριστικό κατάλυμα.

Αλλού στην Μαγιόρκα η βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αδειοδοτούνται σε ορισμένες δημοτικές Αρχές βασιζόμενες στην πυκνότητα της κατοίκησης, τον κορεσμό και ειδικές ζώνες.

Περιφερειακή νομοθεσία του 2017 απειλεί τους παραβάτες με πρόστιμο ακόμα 40.000 ευρώ ενώ προβλέπονται και κυρώσεις για τις πλατφόρμες που έχουν στις λίστες τους μη αδειοδοτημένες ιδιοκτησίες

Το AirBnB η Homeaway και το TripAdvisor έχουν ήδη λάβει πρόστιμα που ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ το κάθε ένα.