Τσακαλώτος: Στόχος μας να «πρασινίσουν» τα κόκκινα δάνεια

Τσακαλώτος: Στόχος μας να «πρασινίσουν» τα κόκκινα δάνεια

Ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοιχτή την χορήγηση κοινωνικού μερίσματος και φέτος, αλλά αποκλείει το επίδομα Πάσχα

Τις νέες ρυθμίσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σχεδιάζουμε διάφορες παρεμβάσεις -και το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών- να βοηθήσουμε ανθρώπους, που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν κάποιο χρέος».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι στόχοι -όπως με τον νέο «νόμο Κατσέλη»- είναι δύο: «Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, που πραγματικά έχουν πρόβλημα και να μην βοηθήσουμε, όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν, είναι σημαντικό. Κάποιος που έχει ιδρώσει, για να ξεπληρώσει είτε προς την φορολογία, είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νιώθει άσχημα να βλέπει έναν κακοπληρωτή, που έχει λεφτά και δεν πληρώνει, να μπαίνει σε ένα σύστημα δόσεων. Έτσι, όποιο σύστημα παρουσιάζεις, πρέπει να έχει το στοιχείο της δικαιοσύνης, ότι ο άνθρωπος που βοηθάς, έχει πραγματικό πρόβλημα και με μια μικρή βοήθεια μπορεί να πληρώσει».

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο Πάτρας», ο κ. Τσακαλώτος προαναγγέλλει επίσης, τη χορήγηση εκ νέου «κοινωνικού μερίσματος», εάν υπάρξει υπεραπόδοση στο πρωτογενές πλεόνασμα και φέτος. Ερωτηθείς δε για την πιθανότητα χορήγησης «επιδόματος Πάσχα» σε εν ενεργεία και συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, το αποκλείει, εξηγώντας ότι το ποσό που υπάρχει στον προϋπολογισμό (σ.σ. 658 εκατ. ευρώ), ήταν μια πίστωση, για την περίπτωση που δεν καταβάλλονταν όλα τα αναδρομικά εντός του 2018.

Προσθέτει δε, ότι το κονδύλι αυτό εάν δαπανηθεί, λαμβάνεται ως δαπάνη και «θα μπορούσε, εάν δεν πάμε καλά, να μην φτάσουμε τον στόχο (σ.σ. για το πρωτογενές πλεόνασμα). Άρα αυτά είναι στην άκρη, αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι το τέλος, για να είμαστε σίγουροι, ότι είμαστε εντός των στόχων».

Σχετικά με τον νέο νόμο για την προστασία της α' κατοικίας, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει, ότι «αυτός έχει δύο καινοτομίες. Και ο επιχειρηματίας που έχει πάρει ένα σπίτι, μπαίνει, ενώ δεν είχε τη δυνατότητα αυτή με τον νόμο Κατσέλη και ο επιχειρηματίας, που έχει πάρει επιχειρηματικό δάνειο με ενέχυρο το σπίτι του, μπορεί να μπει, κάτι που δεν συνέβαινε με τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη».