ΤτΕ: Στο 1,8%-1,9% βλέπει την ανάπτυξη για το 2019

ΤτΕ: Στο 1,8%-1,9% βλέπει την ανάπτυξη για το 2019

Στις 6 Μαίου επιστρέφουν οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Την ώρα που ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% φέτος, Κομισιόν και ΔΝΤ συντηρούν επί του παρόντος τις προβλέψεις τους πάνω από 2%, η Τράπεζα της Ελλάδας αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία για το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ο πήχης για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 τοποθετείται στο 1,8%-1,9% απέχοντας σημαντικά από τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, το οποίο ωστόσο αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του με νεότερες προβλέψεις στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Απριλίου.

Μέσα από την έκθεσή του ο Γιάννης Στουρνάρας θα επισημαίνει για μία ακόμα φορά την ανάγκη άμεσων και δραστικών λύσεων αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών χωρίς πισωγυρίσματα και θα συνιστά προσοχή στη δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών διεκδικήσεων μετά τις μνημονιακές περικοπές. Ο κεντρικός τραπεζίτης θα επαναλάβει την ανάγκη αναθεώρησης των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ έως το 2022, την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής δίνοντας έμφαση στη μείωση των φόρων και θα επιμείνει στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Παρά το γεγονός ότι το θέμα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα έχει τεθεί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση οι θεσμοί προς το παρόν έχουν διαμηνύσει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, κάτι που αναμένεται να επαναλάβουν και στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης η οποία αν και με καθυστέρηση, θα ξεκινήσει τελικά πριν τις ευρωεκλογές.

Αρχικά, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονταν στην Αθήνα σήμερα αλλά τελικά θα καταφθάσουν μόνο τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα αρχίσουν να συλλέγουν στοιχεία για τον τρίτο μεταμνημονιακό έλεγχο. Η επιστροφή των επικεφαλής έχει μετατεθεί για τις αρχές Μαίου και η τρίτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές.

Μέχρι τότε υπάρχουν και άλλοι σταθμοί. Την Παρασκευή 5 Απριλίου συνεδριάζει το Eurogroup με αυξημένες πιθανότητες να ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών. Από τις εξελίξεις στο μέτωπο της δόσης θα εξαρτηθούν χρονικά και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, η εαρινή σύνοδος του οποίου θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 12-14 Απριλίου.