Επτά λάθη που δεν κάνουν ποτέ Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ με τα χρήματα

Επτά λάθη που δεν κάνουν ποτέ Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ με τα χρήματα

Συμβουλές για να διατηρήσει κανείς τα οικονομικά του υγιή και να γίνει πλουσιότερος

Υπάρχουν δύο πράγματα που γνωρίζουμε με βεβαιότητα για τους πλούσιους και αυτά είναι, ότι ξέρουν ακριβώς πού πηγαίνουν τα χρήματά τους και ξέρουν ακριβώς τι δεν πρέπει να κάνουν με αυτά, σύμφωνα με την διαχειρίστρια κεφαλαίων της Lexion Capital, Ελ Κάπλαν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν σύμφωνα με την ίδια δύο δισεκατομμυριούχοι, ο συνιδρυτής και CEO της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ. Ιδού λοιπόν επτά πράγματα που δεν κάνουν δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, που τους βοηθούν να διατηρούν τα οικονομικά τους υγιή.

1. Δεν σπαταλούν χρήματα για πρόσθετα τέλη

Οι πλούσιοι ξέρουν, ότι τα πρόσθετα τέλη είναι χάσιμο χρημάτων. Έτσι, πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, είτε για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, είτε για πιστωτικές κάρτες, στην ώρα τους. Προκειμένου δε να αποφύγουν επιπρόσθετες χρεώσεις, εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα της πάγιας εντολής πληρωμής.

Επιπλέον, φροντίζουν να ενημερώνονται για τις προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες για την παροχή διάφορων υπηρεσιών και φροντίζουν να συγκεντρώνουν τις συναλλαγές τους με αυτές σε έναν λογαριασμό, τον οποίο ελέγχουν κάθε μήνα. Αυτό τους βοηθά να διαπιστώνουν, αν στις συναλλαγές τους υπάρχουν κρυφές χρεώσεις.

2. Δεν αδιαφορούν για το πιστωτικό τους προφίλ

Το πιστωτικό προφίλ παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των επιτοκίων δανεισμού. Ένα υψηλό πιστωτικό προφίλ μπορεί να προσφέρει ένα χαμηλό επιτόκιο και κέρδος χιλιάδων ευρώ από τόκους μέχρι τη λήξη του δανείου. Αντιθέτως, ένα χαμηλό πιστωτικό προφίλ μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην χορήγηση ενός δανείου, Άνθρωποι σαν τον Γκέιτς και τον Μπάφετ το γνωρίζουν καλά αυτό και φροντίζουν να διατηρούν πάντα σε υψηλό επίπεδο το πιστωτικό τους προφίλ, πληρώνοντας τους λογαριασμούς τους εγκαίρως και διατηρώντας σε χαμηλό επίπεδο το χρέος τους.

3. Δεν κάνουν παρορμητικές δαπάνες

Οι περισσότεροι πλούσιοι ξοδεύουν αλόγιστα για καταναλωτικά προϊόντα που πραγματικά δεν χρειάζονται, όπως supercars και πολυτελή ρολόγια που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά οι πιο έξυπνοι είναι εκπληκτικά πιο λιτοί στις καταναλωτικές τους συνήθειες. Ο Μπιλ Γκέιτς για παράδειγμα φοράει ένα ρολόι αξίας μόλις 10 δολαρίων, ενώ ο Γουόρεν Μπάφετ παίρνει το ίδιο πρωινό κάθε μέρα από τα McDonald 's, το οποίο του κοστίζει μόλις 3,15 δολάρια.

4. Δεν πέφτουν θύματα σε τεχνάσματα του μάρκετινγκ

Το μάρκετινγκ υπάρχει παντού και οι πλούσιοι ξέρουν καλά να αποφεύγουν τα τεχνάσματά του. Ξέρουν να εκτιμούν την αξία, αλλά βλέπουν πάντα και την «μεγάλη εικόνα» βάζοντας στην ζυγαριά την ποιότητα και το κόστος. Έτσι, μετά πάντα από έρευνα, αγοράζουν το πιο ποιοτικό, που είναι συνήθως και πιο ακριβό, αλλά το οποίο θα το έχουν για χρόνια, γλιτώνοντας έτσι χρόνο και χρήμα από ενδεχόμενη επισκευή ή αντικατάσταση ενός προϊόντος λιγότερου ποιοτικού.

5. Δεν κάνουν βραχυχρόνιες επενδύσεις

Είναι κατά των βραχυχρόνιων επενδύσεων και κερδοσκοπικών κινήσεων, όπως η αγορά ή η πώληση μετοχών με βάση την ημερήσια κίνηση της αγοράς. Αυτό όπως λένε «δεν σε κάνει πλούσιο», γιατί η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες και ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να έρθουν τα πάνω-κάτω. Αντιθέτως, επιμένουν σε μακροχρόνιες επενδύσεις, οι οποίες μπορεί να αποδίδουν πιο αργά, αλλά είναι πιο σίγουρες.

6. Δεν έχουν μόνο μία πηγή εισοδήματος

Έχοντας πολλαπλές εισοδήματος μπορείς να κερδίζεις περισσότερα χρήματα. Έτσι, οι πλούσιοι άνθρωποι ποτέ δεν βασίζονται μόνο σε μία πηγή εισοδήματος, Επίσης, ποτέ δεν ξοδεύουν χρήματα από όλες τις πηγές εισοδήματός τους, παρά μόνο από μία.

7. Δεν ακολουθούν το lifestyle των υπολοίπων

Οι πλούσιοι εκτιμούν ότι ο τρόπος ζωής τους είναι μια πολύ προσωπική και πιο σημαντική υπόθεση από την γνώμη του κόσμου. Έτσι, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, που επιλέγει να ακολουθήσει ένα lifestyle έχοντας στο μυαλό του τη γνώμη του φίλου, του γείτονα ή του συναδέλφου, ακολουθούν το δικό τους lifestyle. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Γουόρεν Μπάφετ είπε όχι στην αγορά του «must-have» κατά πολλούς κινητού τηλεφώνου, του iPhone της Apple, αλλά ακόμη και όταν του χαρίσανε ένα, όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του, δεν το χρησιμοποίησε ποτέ.