Πότε θα γίνει η πληρωμή για τις αιτήσεις Μαρτίου του επιδόματος ενοικίου

Πότε θα γίνει η πληρωμή για τις αιτήσεις Μαρτίου του επιδόματος ενοικίου

Νέες διευκρινήσεις από την ΗΔΙΚΑ

Πριν από το Πάσχα, στις 22 ή 23 Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί για πρώτη φορά το επίδομα ενοικίου στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις θα εγκριθούν εντός Μαρτίου. Μάλιστα οι δικαιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά ποσά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Αντίστοιχα, όσων οι αιτήσεις εγκριθούν εντός του Απριλίου, το επίδομα θα καταβληθεί στις 20-25 Μαΐου όπως και τα αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Στη συνέχεια, για όποιες νέες αιτήσεις εγκρίνονται, το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος θα ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα και το ποσό θα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Η διαδικασία προχωρεί με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, αλλά και με αρκετά προβλήματα, κυρίως με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια συμβόλαια.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι συνολικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο σύστημα ανέρχονται σε 266.700, εκ των οποίων οι 117.144 έχουν ήδη εγκριθεί, αντιστοιχούν σε επίδομα συνολικού μηνιαίου κόστους 14,4 εκατ. ευρώ και αφορούν 313.154 άτομα (δικαιούχους και μέλη των οικογενειών). Σε αναμονή βρίσκονται 98.911 αιτήσεις,  άλλες 30.509 που υποβλήθηκαν έχουν ακυρωθεί και ενδεχομένως θα επανυποβληθούν, ενώ 18.592 έχουν απορριφθεί οριστικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης αφορά τα συμβόλαια με τους ιδιοκτήτες, τη διάρκεια και το εάν έχουν δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Η ΗΔΙΚΑ απαντά στις απορίες και δίνει νέες διευκρινήσεις για τα προβλήματα που συναντούν οι δικαιούχοι κατά την υποβολή των αιτήσεων:

1. Έχω αίτηση που εγκρίνεται και βρίσκεται σε Κατάσταση Νέα. Τι πρέπει να κάνω για να υποβληθεί οριστικά;

Για να εγκριθεί η αίτηση θα πρέπει να επιλέξετε το κουμπί «Οριστική Υποβολή Αίτησης» ώστε να εγκριθεί η αίτησή σας. Προσοχή αν δεν κάνετε οριστική υποβολή η αίτηση παραμένει εκκρεμής σε κατάσταση Νέα.

2. Έχω μέλος στην αίτησή μου το οποίο είναι στην κατάσταση «Εντοπίστηκε αλλά δεν συμμετέχει. Το μέλος με ΑΜΚΑ ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ ανήκει σε νοικοκυριό άλλης ενεργής αίτησης».

Το μέλος αυτό εντοπίζεται και σε άλλη υποβληθείσα αίτηση. Θα πρέπει το μέλος να συμπεριληφθεί στην αίτηση του νοικοκυριού στο οποίο διαμένει.

Για την όποια αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού (διαγραφή ή προσθήκη μέλους) θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμο ή το Κέντρο Κοινότητας του δήμου που διαμένετε προσκομίζοντας και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

3. Πότε μια οικογένεια θεωρείται μονογονεϊκή;

Μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή όταν ένας μόνος γονέας (άγαμος, σε χηρεία ή διαζευγμένος, ή λόγω κράτησης του έτερου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα), ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη, την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τις ανάγκες του προγράμματος, το νοικοκυριό θα πρέπει να απαρτίζεται αποκλειστικά από τα μέλη της μονογονεϊκής οικογένειας, δηλαδή τον γονέα και ένα ή περισσότερα τέκνα, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα θα πρέπει να είναι ανήλικο.

4. Μισθωτές στο ίδιο σπίτι με διαφορετικά ηλεκτρονικά μισθωτήρια δικαιούνται το επίδομα;

Όχι επειδή θεωρείται ότι ενοικιάζουν μέρος κατοικίας. Θα πρέπει να έχουν ένα ηλεκτρονικό μισθωτήριο στο οποίο θα εμφανίζονται ως συνενοικιαστές.

5. Υποβάλλω αίτηση και δεν εγκρίνεται επειδή η παροχή ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι οικιακή.

Για τις ανάγκες του προγράμματος γίνονται αποδεκτά μόνο μισθωτήρια με οικιακή παροχή ΔΕΔΔΗΕ.

6. Στην αίτησή μου εμφανίζεται η ένδειξη «Μετάβαση σε Δήμο» προκειμένου να αποδείξω ότι η οικογένειά μου είναι μονογονεϊκή αποτελούμενη από ένα ενήλικο μέλος και τρία ανήλικα τέκνα. Τι πρέπει να κάνω προβώ για την επιβεβαίωση της μονογονεϊκότητας;

Θα πρέπει να πάτε στο Δήμο ή το Κέντρο Κοινότητας του δήμου που διαμένετε προσκομίζοντας και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει η μονογονεϊκότητα.

Μηδενικά μισθωτήρια

7. Υποβάλλω την αίτηση κι ενώ συμπληρώνω τον αριθμό μισθωτηρίου, η αίτηση δεν εγκρίνεται με την αιτιολογία ότι το ποσό του ενοικίου είναι μηδενικό.

Ήταν πρόβλημα της ηλεκτρονικής διασταύρωσης από το αντίστοιχο πεδίο του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου και έχει ήδη επιλυθεί. Παρακαλούμε δοκιμάστε να υποβάλετε εκ νέου αίτηση.

Διάρκεια μισθωτηρίου

8. Γιατί ενώ συμπληρώνω τον αριθμό μισθωτηρίου δεν μου αναγνωρίζει ότι υπάρχει ενεργό συμβόλαιο;

Δεδομένου ότι οι αιτήσεις για το Επίδομα εγκρίνονται για έξι μήνες, θα πρέπει και το μισθωτήριο συμβόλαιο να καλύπτει το ανωτέρω διάστημα, δηλαδή να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες από τον επόμενο μήνα της υποβολής αίτησης. Άρα για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του Μαρτίου θα πρέπει το μισθωτήριο να μην έχει ημερομηνία λήξης πριν την 30/09/2019. Θα πρέπει να τροποποιήσετε το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο, και μετά να υποβάλετε αίτηση για το Επίδομα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης που θα δηλωθούν στην τροποποιητική δήλωση μίσθωσης ακινήτου θα πρέπει να καλύπτουν το εξάμηνο διάστημα για το οποίο θα εγκριθεί η αίτηση.