Τι πρέπει να προσέξουν όσοι κάνουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι κάνουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση

Η «παγίδα» για τους ανήλικους που είναι συνδικαιούχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς των γονιών τους

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το ετήσιο ραντεβού με την Εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει μέχρι την Παρασκευή να ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet η οποία θα υποδεχθεί περισσότερες από 6,2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Αν δεν υπήρχαν οι αλλαγές με την έκδοση των διαφορετικών εκκαθαριστικών για τους συζύγους η ηλεκτρονική εφαρμογή θα είχε ήδη ανοίξει.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος πολλοί συμπολίτες μας που ενηλικιώθηκαν θα κάνουν την πρώτη τους φορολογική δήλωση. Τι προβλέπει η νομοθεσία, τι συνιστούν οι φοροτεχνικοί και ποιες είναι οι παγίδες που ενδεχομένως να υπάρχουν;

Το news.gr μίλησε σχετικά με τον Α’ Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Δημήτρη Τσαμόπουλο.

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε, όσοι είναι 18 ετών και άνω θα πρέπει με το ΑΦΜ να βγάλουν έναν κλειδάριθμο ώστε να μπορούν να κάνουν την δήλωση ηλεκτρονικά.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως οποιοσδήποτε κλείνει τα 18 έχει υποχρέωση να κάνει φορολογική δήλωση» μας τόνισε.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κ Τσαμόπουλος

  • υποχρέωση για να κάνει κάποιος φορολογική δήλωση είναι να έχει εισοδήματα, οποιοδήποτε εισόδημα και βέβαια να είναι ενήλικας.
  • Οποιοσδήποτε έχει ένα τεκμήριο, σπίτι, αυτοκίνητο, σκάφος κλπ είναι υποχρεωμένος να κάνει φορολογική δήλωση.
  • Επίσης όποιος έχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, έστω και ένα ευρώ.
  • Γενικότερα εισόδημα. Αν για παράδειγμα έχει επιχείρηση

Καλό επίσης θα είναι μας επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΦΕΕ αυτοί που κλείνουν τα 18 να κάνουν μια πρώτη φορολογική δήλωση και στην συνέχεια να κρίνουν αν θα είναι υπόχρεοι να κάνουν φορολογική δήλωση καθώς «σε κάθε περίπτωση εγώ συνιστώ ο κόσμος να κάνει φορολογική δήλωση ακόμα και αν είναι μηδενική γιατί έτσι μπορεί να λάβει αν για κάποιο λόγο το χρειαστεί ένα εκκαθαριστικό.

Μπορεί η τράπεζα για τους χ,ψ λόγους να ζητήσει ένα εκκαθαριστικό καλό είναι να υπάρχει και για αυτό ακόμα και όσοι έχουν μηδενικό εισόδημα καλό είναι να κάνουν φορολογική δήλωση.

Υπάρχει βέβαια διάταξη που λέει ότι αυτοί οι οποίοι δεν υποχρεούνται να κάνουν φορολογική δήλωση με μια υπεύθυνη δήλωση μπορούν να πάνε να την σφραγίσουν και μετά να την δεχτεί η τράπεζα ή όποιος άλλος ζητήσει εκκαθαριστικό».

Στην συνέχεια τον ρωτήσαμε για το ποιες είναι οι πιθανές παγίδες που μπορεί να υπάρξουν για έναν νέο φορολογούμενο και τι θα συνιστούσε:

«Η «παγίδα» που πρέπει να προσέξουν είναι οι τόκοι των καταθέσεων.

Αυτό γιατί οι τόκοι μοιράζονται. Αν λοιπόν ένας γονιός έχει ένα βιβλιάριο καταθέσεων και έχει το παιδί του μέσα συνδικαιούχο και το παιδί πάει να κάνει φορολογική δήλωση θα του έρθουν οι φόροι για τους τόκους που του αναλογούν.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσέξει να μην τους γράψει, γιατί αν τους γράψει (στο παιδί) ενεργοποιούνται τα τεκμήρια» μας είπε χαρακτηριστικά και μας έδωσε ένα παράδειγμα: «Είμαι εγώ με το παιδί μου και σε ένα λογαριασμό που έχω, βάζω και το παιδί μου συνδικαιούχο. Το παιδί μου δεν έχει εισοδήματα. Το βάζω όμως στο βιβλιάριο σαν δεύτερο όνομα. Η τράπεζα στέλνει βεβαίωση και στους δύο γιατί δεν ξεχωρίζει σε ποιον είναι οι τόκοι. Σε εκείνη την περίπτωση θα πρέπει να μην βάλουν σε ανήλικα παιδιά κανένα ποσό τόκων γιατί ακόμα και ένα λεπτό του ευρώ να βάλουν, ενεργοποιείται η διάταξη με τα τεκμήρια.

Οι τόκοι είναι εισοδήματα που παίρνει ο γονέας αλλά η τράπεζα στέλνει χαρτί σε όλους του συνδικαιούχους. Από εκεί και πέρα ο καθε συνδικαιούχος κρίνει από τις καταθέσεις στην τράπεζα ποιού είναι αυτά τα λεφτά, οπότε επιμερίζει και τους τόκους ανάλογα.

Ένα παιδί λοιπόν που δεν έχει δουλέψει καθόλου, αλλά απλά έτυχε να είναι συνδικαιούχος σε ένα λογαριασμό θα βάλει ότι σε αυτόν δεν ανήκει κανένα ποσό τόκων»