Οι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση κατά 7,3% τις τιμές των ακινήτων

Οι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση κατά 7,3% τις τιμές των ακινήτων

Έρευνα καταγράφει την ανάκαμψη των αγοραπωλησιών ανά παλαιότητα του ακινήτου, χρήση και περιοχή

Αισθητά σημάδια ανάκαμψης συνεχίζει να εμφανίζει η αγορά ακινήτων μετά από μία παρατεταμένη κρίση, που έπληξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας της RE/MAX Ελλάς για τις τιμές ακινήτων έτους 2018.

Οι τιμές πώλησης των ακινήτων εμφανίζουν σε ετήσια βάση αύξηση κατά μέσο όρο 7,3% αντικατοπτρίζοντας την τάση που επικρατεί και κυρίως την χρόνο με το χρόνο αυξανόμενη ζήτηση και αποδεικνύοντας ότι το ακίνητο αποτελεί το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο για ιδιώτες, αλλά και επαγγελματίες. Η άνοδος αυτή έρχεται ως φυσική συνέχεια της περσινής σταθεροποίησης των τιμών με αυξητικές τάσεις, που είχε διαπιστώσει η αντίστοιχη ετήσια έρευνα της RE/MAX Ελλάς.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, το γεγονός αυτό «επιβραβεύει όλους όσους επέλεξαν στη μεταβατική περίοδο της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, να επενδύσουν στην κτηματαγορά με πολλαπλά οφέλη και επιβεβαιώνοντας, ότι η αγορά ακινήτων μπορεί να αποτελέσει και πάλι την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, όπως είχε συμβεί και πριν την κρίση». Τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς σε συνδυασμό με αυτά της ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνουν τη θετική στροφή των επενδυτών στον κλάδο της κτηματαγοράς, είτε αυτή αφορά κατοικίες, είτε επαγγελματικούς χώρους, είτε άλλης μορφής ακίνητα, αναφέρει η έρευνα.

Κίνητρο οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και τα μελλοντικά επενδυτικά οφέλη

Αντίστοιχα στοιχεία είχε εμφανίσει η RE/MAX Ελλάς στην περσινή της έρευνα, όπου και τότε είχαν καταγραφεί οι τάσεις ανόδου στον κλάδος των ακινήτων. Ιδιώτες, αλλά και επαγγελματίες, έχουν πλέον βασική επενδυτική επιλογή το ακίνητο, ενώ όσο απομακρύνεται η χώρα από τα απόνερα της κρίσης, εκτιμάται ότι ολοένα και περισσότεροι θα είναι εκείνοι, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, που θα αγοράζουν ή θα ενοικιάζουν ακίνητα, με στόχο μελλοντικά επενδυτικά οφέλη, εκτιμούν οι αναλυτές της κτηματομεσιτικής εταιρίας.

Για την αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων, αυτό που φαίνεται από τα στοιχεία, είναι ότι τα τελευταία χρόνια που είχε παγώσει η οικοδομική δραστηριότητα, περιορίστηκε το προσφερόμενο προϊόν και οι νέες αναπτύξεις, με αποτέλεσμα το υπάρχον απόθεμα ακινήτων να μην ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του αγοραστικού κοινού. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στον τομέα των κατοικιών.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών έχουν παίξει και οι αυξημένες αποδόσεις, που προσφέρουν οι νέου τύπου βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, που πλέον έχουν κυριαρχήσει σε αστικά κέντρα, αλλά και σε πολλές τουριστικές περιοχές. Τα ακίνητα αυτού του είδους βρίσκονται πλέον στις πρώτες επιλογές των ενδιαφερόμενων αγοραστών, καθώς οι αποδόσεις που προσφέρουν θα τις ζήλευαν και οι πιο φιλόδοξοι επενδυτές στον κλάδο του Real Estate.

Καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση του θετικού κλίματος και στη μεγαλύτερη αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος αναμένεται να παίξει η διαμόρφωση σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, αλλά και ένα ευρύτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Όσον αφορά στον όγκο των αγοραπωλησιών ακινήτων, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αύξηση το 2017 σε σύγκριση με το 2016 κατά 11,6%, ενώ ανοδική είναι η πορεία τους και για το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς.

Ενδιαφέρον για νεόδμητα στην Αττική, για άνω των 5ετών στην υπόλοιπη Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα, βάσει των δεδομένων που διατηρεί το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX σε ολόκληρη την χώρα, ο πανελλαδικός σταθμισμένος δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε το 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 7,3%. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων αυξήθηκαν σταθμισμένα κατά μέσο όρο 8,9%, ενώ των νέων ακινήτων αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Τονίζεται, ότι στη συγκεκριμένη έρευνα, όπως και σε αυτή που κοινοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2018 για τις πωλήσεις ακινήτων του 2017, υπάρχει η διάκριση των κατοικιών σε νεότερα της πενταετίας στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα νεόδμητα και σε παλαιότερα των 5 ετών. Η διάκριση αυτή κρίθηκε αναγκαία, για την εξαγωγή πιο χρήσιμων συμπερασμάτων, καθώς τα τελευταία 5 χρόνια έχει μειωθεί πάρα πολύ η οικοδομική δραστηριότητα.

Όσον αφορά στην περιοχή της Αττικής, στα μεταχειρισμένα ακίνητα σημειώθηκε αύξηση τιμών 6,9%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα παρατηρείται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 10,7%. Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση τιμών ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών διαμορφώνεται στα επίπεδα του 7,9%, ενώ στα νέα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,1%. Τέλος, στην υπόλοιπη χώρα οι τιμές στα μεταχειρισμένα ακίνητα σημείωσαν αύξηση κατά 12,9% ενώ σε εκείνα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία 5ετία η άνοδος ήταν της τάξεως του 8,1%.

Παρακαλούμε περιμένετε ...