Κοστέλο: Το ξεκίνα-σταμάτα των μεταρρυθίσεων κράτησε την Ελλάδα 8 χρόνια σε κρίση

Κοστέλο: Το ξεκίνα-σταμάτα των μεταρρυθίσεων κράτησε την Ελλάδα 8 χρόνια σε κρίση

Τι είπε ο εκπρόσωπος στους θεσμούς της ΕΕ για την διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω, είναι ότι χρειάζεται συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, να πάψει αυτό το ξεκίνα-σταμάτα, το οποίο -κατά τη γνώμη μου- ήταν η αιτία, που κράτησε η κρίση στην Ελλάδα 8 χρόνια», είπε ο εκπρόσωπος στους θεσμούς της ΕΕ Ντέκλαν Κοστέλο κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε το ΙΟΒΕ και η αποστολή της ΕΕ στην Ελλάδα.

Μίλησε δε για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα μετά τη κρίση, σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια (παραγωγή, εξοικονόμηση, εκπαίδευση κλπ). Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε κατ’ επανάληψη, ότι ο ρυθμός αύξησης της ελληνικής οικονομίας που κινείται στο 2%, πρέπει να αυξηθεί στο 3,5% και στο 4% το προσεχές διάστημα.

Για τη συζήτηση που γίνεται για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη ανέφερε, ότι «συνεχίζουμε εντατικά τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές για ένα νέο πλάνο προστασίας, αλλά είναι πολλές οι παράμετροι». Συμπλήρωσε δε, ότι Θέλουμε να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά πρέπει να σημειωθεί, ότι οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο κόστος, όπως και το κράτος θα αναλάβει μέρος αυτού του κόστους».

Όπως εξήγησε ο κ. Κοστέλο «υπάρχει δυνατότητα για προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και να μετατρέψουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα, αλλά ο καλός σχεδιασμός είναι αυτό που μετράει, γιατί από τον νόμο Κατσέλη προέκυψαν προβλήματα για τις τράπεζες». Συνέχισε δε λέγοντας, ότι «υπάρχουν επιχειρήσεις "ζόμπι" και επιχειρήσεις που μπορούν να αναδιαρθρωθούν και να γίνουν υγιείς» και επεσήμανε, ότι «με βάση τον σχεδιασμό για τα "κόκκινα" δάνεια πρέπει να δοθούν φέτος 150 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, γύρω στα 800 εκατ. ευρώ έως το 2022 και συνολικά ένα κόστος 5 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, αλλά στον σχεδιασμό αυτό έχουμε δρόμο ακόμα».

Αναφερόμενος στα ποσοστά της φτώχειας, είπε ότι παραμένουν υψηλά, αλλά βαίνουν μειούμενα, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται πιο αποτελεσματική και στοχευμένη κοινωνική πολιτική. Ο κ. Κοστέλο μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε τη ικανοποίηση του για τη γενική πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας πάντως πως απομένουν να εκτελεστούν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της Ελλάδας. Η ανάπτυξη βρίσκεται σε συνεχόμενη ανοδική πορεία και για το 2019 προβλέπουμε να φθάσει το 2%, με τάση να συνεχίστεί και στο μέλλον. Το κρίσιμο στοιχείο για την ελληνική οικονομία είναι όμως, το κατά πόσον θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο κ. Κοστέλο.

Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει, πως μετά την έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια, η οικονομία θα κατορθώσει να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, στα πρότυπα των άλλων χώρων της ΕΕ, απάντησε ότι «φυσικά οι εξωτερικοί παράγοντες πάντοτε παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη και η ελληνική οικονομία μπορεί να επηρεαστεί, όμως η επιτυχία της πρωταρχικά σχετίζεται με την εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων».

Στην ερώτηση εάν έχει δείγματα για την επιτυχή πορεία των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Κοστέλο τόνισε πως «έως σήμερα κι αφ' ότου η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα των μνημονίων, τα πράγματα βαίνουν ομαλώς κι όπως μας ενημερώνουν, οι δομικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Βέβαια, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να ευνοηθούν οι επενδύσεις σε τομείς, όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η ανάταξη του τραπεζικού και του κτηματομεσιτικού τομέα για παράδειγμα, αλλα σε γενικές γραμμές όλα γίνονται όπως πρέπει».