Τα έξι βήματα για την αίτηση του επιδόματος ενοικίου

Τα έξι βήματα για την αίτηση του επιδόματος ενοικίου

Πώς ορίζεται το ποσό για κάθε δικαιούχο

Χιλιάδες αιτήσεις υποβάλλονται καθημερινά στην πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου.

Οι αιτήσεις κατατίθενται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του www.epidomastegasis.gr, κάνοντας χρήση των κωδικών του Taxisnet, ενώ απαιτείται το ηλεκτρονικό μισθωτήριο σε ισχύ.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση για το Επίδομα Ενοικίου τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, θα λάβουν το επίδομα αναδρομικά από 01/01/2019 εφόσον υπάρχει ενεργό μισθωτήριο από αυτή την ημερομηνία. Από εκεί και πέρα το επίδομα θα καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης.

Τα βήματα συμπλήρωσης της αίτησης είναι έξι:  

1. Η είσοδος στην πλατφόρµα γίνεται µε τους κλειδάριθµους του Τaxisnet.

2. Ο ενοικιαστής συμπληρώνει τον ΑΜΚΑ του και με τον τρόπο αυτό βεβαιώνει μια σειρά από στοιχεία ενώ συναινεί στο σύνολο των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Ο ενοικιαστής ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων κι εφόσον απαιτούνται αλλαγές, μπορεί να μεταβεί σε ΚΕΠ για ενημέρωση του ΑΜΚΑ.

3. Ο δικαιούχος συµπληρώνει τον αριθµό του µισθωτηρίου συµβολαίου του. Συμπληρώνει τον Αριθμό Δήλωσης Μισθωτηρίου όπως αναφέρεται στην Δήλωση Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της ΑΑΔΕ.

4. Εµφανίζονται προσυμπληρωµένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία (προσωπικά, επικοινωνίας, εισοδήµατα, περιουσιακά στοιχεία, σύνθεση νοικοκυριού κ.ά.).

5. Εφόσον απαιτείται συναίνεση από άλλα µέλη του νοικοκυριού (π.χ. φιλοξενούµενοι ή άλλα µέλη που υποβάλλουν αυτοτελή φορολογική δήλωση όπως σύζυγοι), αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται πριν υποβληθεί η αίτηση.

6. Τελευταίο βήµα η οριστική υποβολή της αίτησης.

Το επίδομα ενοικίου κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα ανάλογα την σύνθεση του νοικοκυριού. Αν το ενοίκιο είναι μικρότερο, το επίδομα περιορίζεται ανάλογα.

Το ποσό του Επιδόματος Στέγασης, για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια, ορίζεται ως ακολούθως:

- Για τον δικαιούχο του επιδόματος: 70 ευρώ το μήνα

- Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα   Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.