Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός του Elon Musk που θα έσωζε τον κόσμο από την τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον… κερδοσκοπικός

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός του Elon Musk που θα έσωζε τον κόσμο από την τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον… κερδοσκοπικός

Το OpenAI έχει σήμερα 100 υπαλλήλους και έχει αποδώσει πράγματι δεκάδες projects τεχνητής νοημοσύνης και ανοιχτού πάντα κώδικα

Το OpenAI είναι ένας οργανισμός που ερευνά την τεχνολογία αλλά και τις πρακτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Και αποφάσισε προσφάτως πως ένας από τους βασικούς πυλώνες της δράσης του, το μη κερδοσκοπικό του πράγματος δηλαδή, δεν είναι πια απαραίτητος.

Ο οργανισμός μετατράπηκε σε κερδοσκοπική επιχείρηση «περιορισμένου κέρδους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν. Ένας όρος που σημαίνει πως τα κέρδη που προορίζονται για τους μετόχους και τους επενδυτές θα είναι περιορισμένα (στο 100x της επένδυσης), έτσι ώστε οι περισσότεροι πόροι να κατευθύνονται προς τις μη κερδοσκοπικές δραστηριότητές του.

Τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι μέτοχοι πρέπει τώρα να υπογράψουν πως αναγνωρίζουν την προτεραιότητα του OpenAI προς τη μη κερδοσκοπική δράση του. Το OpenAI ήταν μια δράση του αφεντικού της Tesla, Elon Musk, και του προέδρου της Y Combinator, Sam Altman, οι οποίοι ίδρυσαν τον οργανισμό τον Δεκέμβριο του 2015 με κεφάλαιο 1 δισ. δολαρίων.

Στο αρχικό κεφάλαιο είχαν συμμετάσχει πολλοί μεγάλοι του κλάδου της βιομηχανίας. Ο Musk εγκατέλειψε τη θέση του στο συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2018, όσο η Tesla εντατικοποιούσε τις έρευνες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για τα αυτοκινούμενα οχήματά της. Πριν φύγει, έκλεψε μάλιστα από το OpenAI τον Αndrej Karpathy για να δουλέψει στο σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Tesla!

Ο Musk δεν συνδέεται πια με το OpenAI LP, το κερδοσκοπικό τμήμα του οργανισμού, το όνομά του συνεχίζει ωστόσο να υφίσταται στον οργανισμό. Έναν οργανισμό που ίδρυσε εξάλλου ο ίδιος ανησυχώντας για τις πιθανές απειλές από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τη «μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή» για τον άνθρωπο, όπως είχε δηλώσει σε διάλεξη στο MIT το 2014, «σαν να καλείς έναν δαίμονα».

Ο σκοπός του OpenAI είναι να μοιράζει σε όλους δωρεάν τις έρευνές του στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, μιας κι αν η γνώση είναι κοινή σε όλους, κανείς δεν θα μπορεί να υποδουλώσει τον άλλο με τον δούρειο ίππο της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό ήταν και είναι το σκεπτικό του.

Το OpenAI έχει σήμερα 100 υπαλλήλους και έχει αποδώσει πράγματι δεκάδες projects τεχνητής νοημοσύνης και ανοιχτού πάντα κώδικα. Η μεγάλη του επιτυχία ήρθε πρόσφατα, όταν έφτιαξε ένα πρόγραμμα που απέδιδε τόσο αληθοφανή fake news που ο οργανισμός αποφάσισε να μη δώσει στην κυκλοφορία, φοβούμενος τις συνέπειες της κακής του χρήσης.

Ο Altman εγκατέλειψε πολύ πρόσφατα τη θέση του στη Y Combinator για να γίνει διευθύνοντας σύμβουλος του κερδοσκοπικού πια OpenAI.