Οδηγίες για τις αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου

Οδηγίες για τις αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου

Τα ποσά κυμαίνονται ανάλογα την σύνθεση του νοικοκυριού

Από χθες το βράδυ έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου το οποίο και αφορά 260.000 νοικοκυριά.

Οι αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.epidomastegasis.gr, κάνοντας χρήση των κωδικών του TAXISnet.

Για το επίδομα απαιτείται να υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο σε ισχύ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα περισσότερο από 5 χρόνια.

Η online αίτηση θα γίνεται µε πολύ απλές διαδικασίες, έτσι όπως υποβάλλονται οι αιτήσεις για το κοινωνικό µέρισμα και το ΚΕΑ:

1.  Η είσοδος στην πλατφόρµα θα γίνεται µε τους κλειδάριθµους του Τaxisnet.

2.  Θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ του ασφαλισµένου.

3.  Θα εµφανίζονται προσυµπληρωµένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία (προσωπικά, επικοινωνίας, εισοδήµατα, περιουσιακά στοιχεία, σύνθεση νοικοκυριού κ.ά.).

4.  Ο δικαιούχος θα πρέπει να συμπληρώνει τον αριθμό του µισθωτηρίου συµβολαίου του.

5.  Εφόσον απαιτείται συναίνεση από άλλα µέλη του νοικοκυριού (π.χ. φιλοξενούµενοι ή άλλα µέλη που υποβάλλουν αυτοτελή φορολογική δήλωση), αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται πριν υποβληθεί η αίτηση.

6.  Τελευταίο βήµα η οριστική υποβολή της αίτησης.

Όσοι υποβάλουν αίτηση έως τον Απρίλιο, θα πάρουν αναδρομικά το επίδομα από την 1/1/2019.   Το ύψος του επιδόματος ξεκινά από τα 70 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα άτομο και προσαυξάνεται κατά 35 για κάθε επιπλέον μέλος με ανώτατο όριο τα 210 ευρώ.

Η πλατφόρμα θα βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία ώστε να υποδέχεται αιτήσεις ανά πάσα στιγμή, ενώ δικαιολογητικά (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου κτλ) υποβάλλονται στα Κέντρα Κοινότητας.

Το επίδομα ενοικίου κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα ανάλογα την σύνθεση του νοικοκυριού. Αν το ενοίκιο είναι μικρότερο, το επίδομα περιορίζεται ανάλογα.