Μελέτη του Χάρβαρντ αποκαλύπτει τον ιδανικό υπάλληλο

Μελέτη του Χάρβαρντ αποκαλύπτει τον ιδανικό υπάλληλο

Είναι καλύτερο να έχεις ευχάριστους υπαλλήλους παρά αστέρια!

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Οικονομική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είναι καλύτερο να έχεις ευχάριστους υπαλλήλους παρά αστέρια!

Την ώρα δηλαδή που το να συμπεριλάβεις στην ομάδα ταλαντούχους υπαλλήλους έχει σίγουρα τα πλεονεκτήματά του, το Χάρβαρντ μας λέει πως είναι απείρως πιο επωφελής η πρόσληψη ευχάριστων εργαζομένων που δεν καταφεύγουν σε «τοξικές συμπεριφορές».

Το Harvard Business School ανέλυσε τον αντίκτυπο υπαλλήλων που επιδεικνύουν τέτοιες επιζήμιες συμπεριφορές προς συναδέλφους και την ίδια την εταιρία και η μελέτη βρήκε πως τα αστέρια που όλοι θέλουν στις τάξεις τους έχουν συχνά ένα βαρύ τίμημα, ένα τίμημα που δεν πληρώνεις με τους λιγότερο ταλαντούχους υπαλλήλους.

Τι μας λέει λοιπόν το Χάρβαρντ; Πως η πρόσληψη ενός ανθρώπου που είναι έτοιμος να υπερβεί τις νόρμες για να κάνει τη διαφορά έχει σίγουρα σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία της επιχείρησης. Ένας υπάλληλος που επιτυγχάνει τους στόχους του πιο γρήγορα από τους άλλους είναι ακόμα και κατά 4 φορές πιο παραγωγικός. Καταλήγοντας κάποιες φορές να αντιπροσωπεύει ακόμα και το 80% της πορείας μιας εταιρίας!

Η εταιρία όμως δεν πρέπει να παραβλέπει τα πάντα για να τον κρατήσει στις τάξεις της. Αν επιδεικνύει δηλαδή κακή συμπεριφορά, «τοξική» την αποκαλεί χαρακτηριστικά η μελέτη, τότε η επίδραση της αρνητικότητάς του στην εταιρία θα γίνει δυσανάλογα μεγάλη. Η ανάλυση έγινε σε 11 εταιρίες παγκοσμίως και 58.542 υπαλλήλους και κατέληξε πως 1 στις 20 απολύσεις είχε να κάνει με «τοξική συμπεριφορά», απάτη δηλαδή, σεξουαλική παρενόχληση, βίαιες αντιδράσεις και τέτοια πράγματα.

Η μελέτη κατέληξε όμως και σε νούμερα. Η πρόσληψη αυτού του 1% των σούπερ σταρ υπαλλήλων χαρίζει κατά μέσο όρο 5.300 δολάρια σε μια εταιρία, αν όμως το αστέρι επιδείξει κακή συμπεριφορά, αυτό κοστίζει στην επιχείρηση 12.500 δολάρια.

Οι υπάλληλοι, αντιθέτως, που είναι ευχάριστοι και πρόθυμοι να συνεργαστούν και να βοηθήσουν τους άλλους μπορεί να μην επιτυγχάνουν τους στόχους τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά όσο τα αστέρια, είναι ωστόσο πολύ αποδοτικότεροι συνολικά. Συμβάλλοντας στο γενικότερο καλό κλίμα της εταιρίας και αποτελώντας παράδειγμα για όλους.

Μην ψάχνετε για αστέρια, μας λέει το Χάρβαρντ, αποφύγετε να προσλάβετε τοξικούς υπαλλήλους, έστω κι αν αυτό σημαίνει πως θα θυσιάσετε τον πιο χαρισματικό άνθρωπο που ήρθε ποτέ για συνέντευξη…