Τον Ιούλιο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Τον Ιούλιο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Οι αλλαγές που προωθεί η ΑΑΔΕ σε συμψηφισμούς οφειλών και επιστροφών και πιστώσεων σε λογαριασμούς

Ανά ΑΦΜ και όχι ανά φορολογική δήλωση θα γίνονται πλέον οι συμψηφισμοί μεταξύ επιστροφών και βεβαιωμένων φόρων, μετά την απόφαση της ΑΑΔΕ να εκδίδει από φέτος χωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα για τους συζύγους.

Στους σχεδιασμούς της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται ακόμη η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τον Ιούλιο αντί του Σεπτεμβρίου, καθώς και το άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο, της εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Όσον αφορά στο φορολογικό διαζύγιο, αιτήσεις υπέβαλαν 22.500 ζευγάρια έως την εκπνοή της προθεσμίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ προχωρά σε διεύρυνση των δυνατοτήτων χρήσης των τραπεζικών λογαριασμών, που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο taxisnet, με το πρώτο άμεσο βήμα να αφορά σε απευθείας πίστωση, εκτός από τις επιστροφές φόρου και τυχόν κερδών από τη λοταρία. Άμεσα άλλωστε σχεδιάζεται, στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» εκτός από τις οφειλές, οι φορολογούμενοι να μπορούν να βλέπουν και τις επιστροφές φόρου, που δικαιούνται.

Στο μέτωπο των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους απαλλαγής αλιείς, κατόχους τουριστικών επαγγελματικών σκαφών, βοηθητικών σκαφών θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας, που διενεργούνται από τα τελωνεία, οι επιστροφές εφεξής θα γίνονται ηλεκτρονικά.