Διαρκείς τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς για την πρώτη κατοικία

Διαρκείς τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς για την πρώτη κατοικία

Η ΕΚΤ εκφράζει ανησυχίες για αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες

Νέες τηλεδιασκέψεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο Κυριακή για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το οριστικό σχέδιο και να ψηφισθεί έως την ερχόμενη Πέμπτη 7 Μαρτίου.

Τα όσα θα αποφασιστούν, είναι καθοριστικής σημασίας για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το κλίμα στις αγορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Χθες Παρασκευή η τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε περίπου 3 ώρες, απέβη άκαρπη, λόγω των ενστάσεων που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εκφράζοντας ανησυχία για αρνητικές επιπτώσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδίως όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά και για δυσμενή αντίκτυπο στις πωλήσεις δανείων και τις τιτλοποιήσεις.

Κυβερνητικός παράγοντας με γνώση του θέματος, ανέφερε ότι οι κύριες ενστάσεις από την ΕΚΤ οφείλονταν, στο ότι είχε το προγενέστερο σχέδιο από τη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών την περασμένη Τετάρτη. Σημειώνεται ότι και η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της εξέφραζε ανησυχίες για κενά στο σχέδιο, αν και η έκθεση δεν είχε υπολογίσει τον συμβιβασμό κυβέρνησης-τραπεζών, που επετεύχθη το βράδυ της Τετάρτης.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί, ότι το αργότερο στην αυριανή τηλεδιάσκεψη θα διευκρινιστούν και θα επιλυθούν όλα τα ζητήματα, προκειμένου το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», προκειμένου να ψηφισθεί εντός της εβδομάδας και στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 11 Μαρτίου να αποφασισθεί η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.