Το μέρος όπου όλοι οι κάτοικοι παίρνουν ετήσιο επίδομα 2.000 δολαρίων

Το μέρος όπου όλοι οι κάτοικοι παίρνουν ετήσιο επίδομα 2.000 δολαρίων

Ο λόγος που τους καταβάλλεται

Όσοι ζουν στην Αλάσκα λαμβάνουν ένα ετήσιο βοήθημα της τάξης των 2.000 δολαρίων, ευγενική χορηγία του Alaska Permanent Fund, ενός κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου που ιδρύθηκε το 1976 και μέσω των εισφορών από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει φτάσει στις μέρες μας στα 60,4 δισ. δολάρια!

Η κρατική Alaska Permanent Fund Corporation (APFC) διαχειρίζεται το κεφάλαιο από την πρώτη στιγμή και το 1982 άρχισε για πρώτη φορά να δίνει στους κατοίκους αυτό το ετήσιο επίδομα. Όσο για τους όρους χορήγησης, φτάνει μια απλή αίτηση!

Όσο για τον τρόπο χορήγησης, εξαρτάται από τις επιθυμίες του καθενός. Κάποιος μπορεί να το παίρνει σε μετρητό κάθε χρόνο, άλλος να το επιστρέφει στο APFC ως επένδυση και κάποιος άλλος τέλος να το βάζει στην τράπεζα για κείνον τον δύσκολο χειμώνα.

Μοναδικό στον κόσμο και κάτι καθόλου συνηθισμένο, το πρόγραμμα που υποστηρίζει τη ζωή στην αφιλόξενη πολιτεία των ΗΠΑ ξεκίνησε σε μια εποχή που η πολιτεία δεν μπορούσε καν να επιβιώσει χωρίς τα ομοσπονδιακά κεφάλαια της Ουάσιγκτον.

Όλα άρχισαν από τον πρώην κυβερνήτη της Αλάσκα, τον Ρεπουμπλικανό Jay Hammond, που εκλέχτηκε κυβερνήτης το 1974. Η Αλάσκα είχε περιληφθεί στις ΗΠΑ πριν από 15 χρόνια και είχε την υψηλότερη φορολογία εισοδήματος στην Αμερική, προσπαθώντας να αυτοσυντηρηθεί.

Όταν ολοκληρώθηκε ο πετρελαϊκός αγωγός Trans-Alaska Pipeline System το 1977, το πετρέλαιο έμοιαζε ο μεγάλος σωτήρας της πολιτείας. Ο Hammond κράτησε όμως μικρό καλάθι. Δεν ήθελε να σπαταλήσει η Αλάσκα όλον αυτό τον πλούτο, όπως εξήγησε σε μια έκθεσή του της εποχής.

Έφτιαξε λοιπόν ένα κρατικό ταμείο για να κατευθυνθεί τμήμα των πόρων από το πετρέλαιο, ώστε να σταθεροποιηθούν τα οικονομικά της πολιτείας μακροπρόθεσμα και να μειωθεί η δυσανάλογα υψηλή φορολογία. Λίγα χρόνια αργότερα, ιδρύθηκε και η ανεξάρτητη Alaska Permanent Fund Corporation ως διαχειρίστρια εταιρία των εσόδων.

Στο κεφάλαιο κανείς δεν μπορεί να βάλει χέρι, εκτός κι αν ψηφίσουν διαφορετικά οι πολίτες της Αλάσκα. Από το 1982 τελικά, όταν το κεφάλαιο σταθεροποιήθηκε και παρουσίαζε αυξητικές τάσεις, ένα ποσοστό του επέστρεφε πια στον κόσμο. Σε κάθε κάτοικο της πολιτείας δηλαδή, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εισοδήματος, φτάνει να ζούσε στην Αλάσκα για περισσότερο από έναν χρόνο και να είχε λευκό ποινικό μητρώο.

Οι κάτοικοι κάνουν κάθε χρόνο μια αίτηση, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, για να πάρουν το μερίδιό τους από το ποσό που ανακοινώνεται τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους. Οι πληρωμές λαμβάνουν συνήθως χώρα τον Οκτώβριο και αφορούν σε 1.000-2.000 δολάρια το άτομο (στα 2.000 τα τελευταία χρόνια). Μια τετραμελής οικογένεια παίρνει επίδομα 8.000 δολαρίων τον χρόνο δηλαδή, την ίδια ώρα που το ποσό το διεκδικεί και το παίρνει η συντριπτική πλειονότητα των 740.000 κατοίκων της πολιτείας.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Bill Walker δεν κατέβηκε εκ νέου στις πρόσφατες εκλογές, καθώς ήταν ο μόνος που θέλησε όλα αυτά τα χρόνια να μειώσει το μέρισμα των κατοίκων από το κεφάλαιο! Εννοείται πως η πρότασή του τον εξαφάνισε από τον εκλογικό χάρτη της Αλάσκα.