Το startup που όλοι οι επενδυτές θέλουν να χρηματοδοτήσουν αλλά αυτό «δεν ενδιαφέρεται»!

Το startup που όλοι οι επενδυτές θέλουν να χρηματοδοτήσουν αλλά αυτό «δεν ενδιαφέρεται»!

«Για την ώρα, όλα έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ομάδας και το μοντέλο της διανομής μας»

Όταν η Notion, μια εταιρία που παρέχει εφαρμογές διαχείρισης και εργαλεία εταιρικής διοίκησης, άλλαξε πρόσφατα γραφεία, το μόνο που δεν έκανε είναι να αλλάξει τη διεύθυνσή της στο Google Maps.

Ο λόγος; Γιατί οι επενδυτές συνωστίζονται καθημερινά στην πόρτα της, θέλοντας να επενδύσουν τον οβολό τους! «Δεν έχουμε ακόμα επικαιροποιήσει τη διεύθυνσή μας από την παλιότερη», λέει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Notion, Ivan Zhao, στο Business Insider.

Το κόλπο δεν τον έχει σώσει όμως από τα αιτήματα για χρηματοδοτήσεις, καθώς συνεχίζει να δέχεται πολλαπλά τηλεφωνήματα την ημέρα από επενδυτικές φίρμες που ψάχνουν μια ευκαιρία να βάλουν πόδι στο startup: «Μας κολακεύουν, πιστεύουν πραγματικά σε αυτό», λέει ο Zhao, ο οποίος αρνείται όμως ευγενικά όλα αυτά τα εκατομμύρια που στρώνουν στα πόδια του.

Αυτός και η ομάδα των 11 υπαλλήλων του θέλουν για την ώρα να «διατηρήσουμε ένα χαμηλό προφίλ» στο νέο τους στρατηγείο στο Σαν Φρανσίσκο, τη διεύθυνση του οποίου περιφρουρούν ως επτασφράγιστο μυστικό.

Ο βασικός χρηματοδότης της προσπάθειας, ο επενδυτής Josh Kopelman, επιβεβαίωσε μάλιστα το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από τη Notion στο Twitter, λέγοντας πως τα αιτήματα για χρηματοδότηση στον Zhao έχουν γίνει πια αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς του.

Γιατί όμως όλος αυτός ο χαμός; Γιατί η Notion έχει πράγματι μεγάλη δυναμική εντός της, αντικαθιστώντας μια σειρά από παραδοσιακές εφαρμογές γραφείου με μια ολοκληρωμένη σουίτα «όλα σε ένα». Και η απλούστερη εκδοχή της παρέχεται μάλιστα δωρεάν, πόσο μάλλον που η ακριβότερη υπηρεσία της κυμαίνεται στα 16 δολάρια τον μήνα, όχι ακριβώς ένα δυσβάσταχτο ποσό για μια επιχείρηση.

Εύκολη στη λειτουργία, η σουίτα προγραμμάτων της  είναι σαν ένα ευκολότερο Microsoft Office φτιαγμένο κυριολεκτικά για όλους. Αυτή την προοπτική έχουν πάρει μυρωδιά οι επενδυτές και ενοχλούν καθημερινά τον Zhao, ο οποίος λέει για την ώρα πως «δεν ενδιαφερόμαστε».

Η Sequoia Capital και η First Round Capital ήταν οι πρώτοι χρηματοδότες της προσπάθειας του Zhao, αν και δεν έχουν γίνει γνωστά τα μεγέθη της επένδυσης. Ο ίδιος δεν θέλει για την ώρα άλλα κεφάλαια, καθώς περιμένει να δει πού θα τον βγάλει η επιχειρηματική περιπέτεια.

«Πώς θα μας βοηθήσουν για την ώρα όλα αυτά τα εξτρά κονδύλια να αναπτυχθούμε;», διερωτάται ο γενικός διευθυντής, «για την ώρα, όλα έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ομάδας και το μοντέλο της διανομής μας. Περισσότερα κεφάλαια δεν θα κάνουν κατ’ ανάγκη καλύτερα ή γρηγορότερα αυτά τα πράγματα»