Fitch: Πιθανότητα επανόδου αυστηρότερων capital controls στην Ελλάδα

Fitch: Πιθανότητα επανόδου αυστηρότερων capital controls στην Ελλάδα

Ο οίκος εκτός από το υψηλό χρέος, τη χαμηλή ανάπτυξη και τα κόκκινα δάνεια, επισημαίνει τις δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά

Τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αστάθειας και την πιθανότητα επανόδου αυστηρότερων κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα, επισημαίνει σε ανάλυση του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο, το υπέρογκο δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, η χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας και η δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων και υλοποίησης ιδιωτικοποιήσεων, είναι οι τέσσερις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος επισημαίνει, ότι μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, είναι οι δικαστικές αποφάσεις για τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια της χώρας.

Ο Fitch φέρνει ως παράδειγμα τις πρόσφατες αποφάσεις για τα αναδρομικά συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες όπως σημειώνει, αναμένεται να έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, οι οποίες δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν και προσθέτει ότι αν η οικονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας χρηματοπιστωτικής αστάθειας και παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων capital controls.

Στα θετικά της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος θεωρεί, ότι δημοσιονομικά η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντικά βήματα, διαθέτοντας έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (1,9%) χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση "ΒΒ", ενώ η διακυβέρνηση είναι ισχυρότερη σε σχέση με τις χώρες της ίδιας αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ανάπτυξη στη χώρα θα τρέξει με ρυθμούς 2,3% το 2019 και 2,2% το 2020. Εκτιμά επίσης, ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις την περίοδο 2019-2023 θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των δυναμικών προβολών χρέους, το δημόσιο χρέος σύμφωνα με τον Fitch θα μειωθεί στο 111% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2040.

Σημειώνεται, ότι μόλις στις 9 Φεβρουαρίου ο οίκος Fitch διατήρησε σταθερή την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ- με σταθερή προοπτική.