H ρύθμιση που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη – Τα σημεία που συμφώνησε η κυβέρνηση με τις τράπεζες

H ρύθμιση που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη – Τα σημεία που συμφώνησε η κυβέρνηση με τις τράπεζες

Η χρονική διάρκεια της ρύθμισης και το θέμα που παραμένει ανοιχτό

Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ότι το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Ωστόσο η νομοθετική διάταξη που θα έρθει να αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη θα είναι ψαλιδισμένη και θα έχει διάρκεια μόλις ενός έτους. Εκτός από σφιχτά όρια που τίθενται για τα εισοδηματικά κριτήρια των δανειοληπτών, της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας και το ύψος της οφειλής, η προστασία της πρώτης κατοικίας μπαίνει στο κρεβάτι του Προκρούστη όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα εντός του οποίου θα μπορεί κανείς να υπαχθεί για να προστατέψει από τον πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία τους.

Μετά την τετράωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μάξιμου κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να δηλώσουν ότι για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας αφορούσε τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων προσθέτοντας μάλιστα ότι «στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης».

Ωστόσο η χθεσινή συνάντηση κυβέρνησης και τραπεζιτών έβγαλε άλλη είδηση καθώς συμφωνήθηκε η χρονική διάρκεια της ρύθμισης που θα διαδεχτεί το νόμο Κατσέλη θα είναι μόνο για ένα έτος για το σύνολο των δανειοληπτών (που έχουν κόκκινα δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και για τρία χρόνια για δανειολήπτες που ανήκουν σε ιδιαίτερα ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (άνεργοι, ΑΜΕΑ κτλ) .

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές  αναφερόμενοι στα κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας, έλεγαν ότι είναι πιθανόν να μην διαφέρουν πολύ από αυτά που προβλέπει σήμερα ο νόμος Κατσέλη βάσει των εύλογων δαπανών διαβίωσης και έτσι να κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αρχική πρόταση.

Υπενθυμίζεται μετά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών  το ύψος της εμπορικής αξίας είχε συμφωνηθεί στα 250.000 ευρώ , κάτι για το οποίο εκφράζουν ενστάσεις οι θεσμοί  και το υπόλοιπο  της  οφειλή  στις 130.000 ευρώ. Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια αυτά έχει συμφωνηθεί στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο έως τα τρία.

Πάντως αν και οι τραπεζίτες δήλωναν χθες ότι βγήκε  λευκός καπνός σημείωναν ότι υπάρχουν ακόμα δυο σημεία διαφωνίας και τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ειδικότερα ζητούν να ορίζεται υποχρεωτικά ανεξάρτητος εκτιμητής  που θα κρίνει την εμπορική αξία των ακίνητων αλλά να μπει στη ρύθμιση και χρονικός περιορισμός  μέχρι του οποίου κάποιος μπορεί να ζητήσει υπαγωγή σε ρύθμιση ώστε να μην  ανακόπτονται εσκεμμένα πλειστηριασμοί κάτι που  γινόταν, σύμφωνα με τους ίδιους κατά κόρον το προηγούμενο διάστημα.

Παραμένει επίσης ανοικτό και το θέμα των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη κάτι που κυβερνητικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά λέγοντας ότι  όσοι έχουν κάνει αίτηση αιτήσεις υπαγωγής  σε προστασία θα εξεταστούν με το νόμο που ίσχυε κατά την κατάθεση της πρότασης τους