«Έκλεισε» η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζων για την α΄ κατοικία

«Έκλεισε» η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζων για την α΄ κατοικία

Την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και τίθεται σε ισχύ από 1ης Μαρτίου

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Στη σύσκεψη η οποία διήρκεσε 3,5 ώρες, συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και μέσω τηλεδιάσκεψης εκπρόσωποι των θεσμών, με ζητούμενο να γεφυρωθούν και οι τελευταίες διαφορές για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τα κόκκινα δάνεια.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πληροφορίες από το υπουργείο οικονομικών αναφέρουν, ότι το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να συνταχθεί άμεσα και να εισαχθεί και να ψηφιστεί στη την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη Πέμπτη οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ένα σχέδιο, το οποίο προέβλεπε ότι το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας μέχρι το οποίο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία απ’ όλα τα επαχθή μέτρα, θα ανέρχεται σε 250.000 ευρώ.

Το όριο αυτό θα συνδυάζεται υποχρεωτικά και με το ύψος του δανεισμού, το οποίο προσδιορίζεται σε 130.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και «κούρεμα» του δανείου υπό προϋποθέσεις.