Νέοι παίκτες αλλάξαν το σκηνικό στο χώρο της μόδας

Νέοι παίκτες αλλάξαν το σκηνικό στο χώρο της μόδας

Διάσημοι οίκοι στον έλεγχο εταιρειών

Ρούχα υψηλής ραπτικής, έντονα χρώματα και υφάσματα, είδη πολυτελείας συνθέτουν την εικόνα της χλιδής των οίκων μόδας.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην συγκεκριμένη αγορά και κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται δεν πάει χαμένη.

Η μόδα, και ιδιαίτερα η ιταλική, είναι ένας από τους κλάδους με την μεγαλύτερη κινητικότητα σε επενδύσεις. Την διετία 2016-2018, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις των οίκων μόδας «άγγιξαν» τις 652 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως από τις 652 επενδύσεις, οι 104 πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία.

Trussardi

Το 80% του οίκου Trussardi, έναντι του ποσού των 50 εκατομμυρίων ευρώ, πέρασε στην επενδυτική εταιρεία Quattro Β τον Δεκέμβριο.

Brioni

Ο οίκος που έφερε έκανε την υψηλή ραπτική ανδρική υπόθεση, το 2012 πέρασε στον έλεγχο του γαλλικού ομίλου Kering. Ο ιστορικός οίκος μόδας που επιλέγουν ακόμη και αρχηγοί κρατών έχει φανατικούς οπαδούς εντός της Ρώμης αλλά και στις ΗΠΑ.

Bulgari

Οίκος με ρίζες ελληνικές, ο οίκος Bulgari ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα από τον Σωτήρη Βούλγαρη ενώ το 2011 οι μετοχές του πέρασαν στον γαλλικό οίκο ειδών πολυτελείας LVMH σε ποσοστό 51% ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 98%. Τους τίτλους του προέδρου και του αντιπροέδρου διατήρησαν οι τελευταίοι απόγονοι του Σωτήρη Βούλγαρη.

Missoni

Κατά 70 εκατομμύρια ευρώ πλουσιότερη έγινε η οικογένεια Missoni πέρσι όταν και εκχώρησε το 41,2% της εταιρείας στο στρατηγικό επενδυτικό ταμείο του ιταλικού κράτους. Η οικογένεια κράτησε το 58,8% και μαζί και τον έλεγχο της εταιρείας.

Roberto Cavalli

Έναντι του ποσού των 390 εκατομμυρίων ευρώ, το 2015, ο Ρομπέρτο Καβάλι και η σύζυγος του μεταβίβασαν το 90% του οίκου σε όμιλο επενδυτικών κεφαλαίων Clessidra και σε μια ομάδα μικρότερων επενδυτών.

Valentino

Στην βασιλική οικογένεια του Κατάρ ανήκει από το 2012 ο οίκος Valentino οπότε και τον εξαγόρασε έναντι του ποσού των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο οίκος που ιδρύθηκε από τον Βαλεντίνο Γκαραβάντ και Τζανκάρλο Τζιαμέτι περιήλθε στον έλεγχο του επενδυτικού ταμείου Permira a Mayhoola for Investments, η οποία ελέγχεται από την βασιλική οικογένεια.

Versace

Η εταιρεία Blackstone έχει από το 2014 μερίδιο του οίκου Versace από το 2014. Πέρσι όμως εξαγοράστηκε εξ’ ολοκλήρου από τον αμερικανικό όμιλο Michael Kors έναντι 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και η εταιρεία μετονομάστηκε σε Capri Holdings Limited. Στο δημιουργικό τομέα επικεφαλής παραμένει μέχρι και σήμερα η Ντονατέλα Βερσάτσε, αδερφή του ιδρυτή της εταιρείας Τζιάνι.