Ο νεαρός επιχειρηματίας που πούλησε το startup του έναντι 1 δισ. δολαρίων

Ο νεαρός επιχειρηματίας που πούλησε το startup του έναντι 1 δισ. δολαρίων

Πώς πώς έφτασε εκεί

Από το «απόλυτο μηδέν» λέει χαρακτηριστικά πως ξεκίνησε ο Justin Kan, ο οποίος πούλησε την περιβόητη σήμερα gaming πλατφόρμα του Twitch στην Amazon έναντι 1 δισ. δολαρίων και πήγε για άλλα.

Πλέον έχει στα σκαριά ένα νέο startup για τον νομικό κόσμο, το Atrium, για το οποίο έχει λάβει μάλιστα εκατομμύρια σε χρηματοδότηση.

Ο 36χρονος πια Kan εξήγησε στο Twitter πώς κατάφερε να αναπτύξει τις ικανότητες που θα τον έκαναν όχι μόνο βαθύπλουτο, αλλά και ένα από τα πιο καυτά ονόματα της βιομηχανίας της τεχνολογίας.

Και με δυο λόγια, αυτά ήταν ότι έμαθε να μιλά μπροστά σε κόσμο, δίδαξε στον εαυτό του βασικές γνώσεις προγραμματισμού και έχτισε βασικές δεξιότητες μάνατζμεντ.

«Η ζωή μου είναι ένα παράδειγμα του πώς ξεκινάς από το απόλυτο μηδέν και φτάνεις αξιοπρεπώς απέναντι μέσω μιας πληθώρας ικανοτήτων. Κάποιες φορές, χρειάστηκαν ακόμα και 20 χρόνια προετοιμασίας».

Και λέει πως μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες όχι για να κοκορευτεί για την επιτυχία του, αλλά για να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση για όποιον θέλει να κάνει το βήμα και να βελτιώσει τη ζωή του.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα του ήταν η ικανότητα που απέκτησε να μιλά μπροστά σε ακροατήριο. «Ήμουν αδιανόητα ντροπαλός ως παιδί … Στο πανεπιστήμιο πέρασα ολόκληρα εξάμηνα σεμινάρια χωρίς να μιλήσω ούτε μια φορά … Τις πρώτες φορές που μίλησα ως ιδρυτής ήμουν εξαιρετικά νευρικός … Έπρεπε να πιω για να ηρεμήσω».

Και συνεχίζει: «Εκατό παρουσιάσεις και ομιλίες αργότερα, είμαι πλέον άνετος να μιλάω για μία ώρα».

Το δεύτερο ήταν ο προγραμματισμός. «Αντίθετα με πολλούς ιδρυτές, δεν μεγάλωσα με έναν κώδικα στα χέρια μου. Φυσική σπούδασα, που σημαίνει πως ήμουν σκράπας στον προγραμματισμό. Δεν έκανα ποτέ ένα μάθημα κώδικα στο σχολείο … Ποτέ δεν δούλεψα σε θέση προγραμματιστή».

Ο Kan είπε μετά πως έφτιαξε ένα ηλεκτρονικό καλεντάρι, το Kiko, και χρειάστηκε να μάθει κώδικα, κάτι που έκανε μόνος του, μέσω tutorials που βρήκε online. Μερικά startupsαργότερα, ήταν πια ξεφτέρι στον προγραμματισμό».

Το τρίτο σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας του ήταν το μάνατζμεντ. «Όταν ξεκινήσαμε την Kiko, δεν είχα παραμείνει ποτέ στη ζωή μου σε μια δουλειά για περισσότερους από τρεις μήνες. Δεν ήξερα πώς να διοικώ … Οι πρώτοι μας υπάλληλοι δεν εμφανίζονταν καν για δουλειά τις μισές μέρες και δεν ξέραμε πώς να τους μιλήσουμε».

Κι έτσι αναγκάστηκε να μάθει, όπως λέει, τα βασικά της διοίκησης ανθρώπων και εταιριών: «χρόνια μετά, έπειτα από πολλά βιβλία μάνατζμεντ, πολλά σεμινάρια μάνατζμεντ και πολλές αναποδιές, πιστεύω πως είμαι πια ένας καθωσπρέπει μάνατζερ».

Εξίσου σημαντική θεωρεί και την επιχειρηματική στρατηγική: «Ξεκίνησα μια εταιρία», λέει για το πολύ πετυχημένο Twitch του, «όπου το βασικό προϊόν που φέρναμε στην αγορά ήταν ένα ζωντανό video feed από μια κάμερα κοτσαρισμένη στο κεφάλι μου. Περιττό να αναφερθεί, δεν ξεκίνησα ως ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας!».

Έμαθε όμως λέει πώς να μιλά στον κόσμο, συνεργάτες και κοινό, και έμαθε από ανθρώπους που τα είχαν καταφέρει. «Χιλιάδες ώρες ξόδεψα μιλώντας σε ιδρυτές και επενδυτές»…