Τα πέντε νησιά όπου το real estate είναι θησαυρός

Τα πέντε νησιά όπου το real estate είναι θησαυρός

Μια κατηγορία από μόνη της η Μύκονος- Επενδυτές, Airbnb και Golden Visa αύξησαν τις εμπορικές τιμές

Πέρα από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, που λόγω Airbnb, Golden Visa και άλλων επενδυτών, καταγράφουν ικανοποιητική για τους παράγοντες της αγοράς κινητικότητα και τα νησιά σημειώνουν στατιστική άνοδο που έχει ξεκινήσει ήδη από το 2018.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σύμφωνα με το πρόεδρο του συλλόγου Μεσιτών Αθήνας-Αττικής Λευτέρη Ποταμιάνο που μίλησε στο news.gr επικαλούμενος στοιχεία συναδέλφων του από το Αιγαίο και το Ιόνιο, η πεντάδα των πρώτων νησιών στα οποία σημειώνεται κινητικότητα στο real estate, πέρα από την Μύκονο που είναι μια κατηγορία από μόνη της, έχει ως εξής:

  1. Σαντορίνη
  2. Πάρος
  3. Νάξος
  4. Κέρκυρα
  5. Κεφαλονιά

Η Μύκονος, όπως αναφέραμε είναι μια κατηγορία από μόνη της καθώς ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης οι τιμές Πανελλαδικά υποχώρησαν ακόμη και 60%, στο «νησί των ανέμων» διατηρήθηκε το ύψος των τιμών και λόγω Airbnb σημειώθηκε και άνοδο. Συγκεκριμένα μέσα στο 2018 λόγω του Airbnb αυξήθηκαν μέχρι και 20% οι εμπορικές τιμές διαμερισμάτων και εξοχικών κατοικιών σε τουριστικές περιοχές του νησιού. Ένας μέσος προϋπολογισμός για κάποιον που ενδιαφέρεται να αγοράσει ακίνητο στην Μύκονο κινείται μεταξύ 800.000 ευρώ και 1,5 εκατ. Ευρώ.

Όπως είναι λίγο πολύ αναμενόμενο η μεγαλύτερη ζήτηση είναι για βίλες όσο το δυνατόν εγγύτερα προς τη Χώρα της Μυκόνου και γενικότερα στο νότιο τμήμα του νησιού

Η Σαντορίνη που είναι η πρώτη της πεντάδας «πάει πολύ καλά» σύμφωνα με τον κ Ποταμιάνο.

Σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία ξενοδόχων του νησιού υπολογίζεται πως υπάρχουν περί τις 60.000 κλίνες εκ των οποίων 12.500 σε ξενοδοχειακά καταλύματα, 23.000 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα Οι ενδιαφερόμενοι είναι συνήθως πρόθυμοι να δαπανήσουν μέχρι 1,2 εκατ. ευρώ για ένα τέτοιο ακίνητο. «Στην Σαντορίνη ειδικά έχουν γίνει και πράξεις με ξένους επενδυτές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Ποταμιάνος.

Όπως είχε γράψει την χρονιά που μας πέρασε και η γερμανική Handelsblatt, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές στα νησιά προέρχονται από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τις χώρες του Κόλπου, την Κίνα και τη Ρωσία.

Περιμένουν ώστε να αγοράσουν ένα ακίνητο και να λάβουν την Golden Visa.

Γενικά σε όλα τα νησιά και ειδικότερα σε αυτά της πεντάδας, όμως μιλάμε για κατοικίες και για ενδιαφέρον και πράξεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

«Από την ζήτηση φαίνεται πως η τάση θα είναι ακόμα καλύτερη το επόμενο διάστημα.

Ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας σε αυτή την περιοχή είναι τα εθνικά μας θέματα. Αν γίνει κάτι δηλαδή σοβαρό, τύπου Ιμίων, θα είναι γενικά ανασταλτικός παράγοντας και για τις επενδύσεις και για τον τουρισμό» τόνισε ο πρόεδρος των Μεσιτών Αθήνας.