Πώς θα λειτουργεί ο κλιμακωτά ακατάσχετος λογαριασμός και ποια προϋπόθεση μπαίνει

Πώς θα λειτουργεί ο κλιμακωτά ακατάσχετος λογαριασμός και ποια προϋπόθεση μπαίνει

Με ποιο τρόπο όσοι χρωστούν στην Εφορία θα μπορούν να ανακτούν ξανά πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Τον κλιμακωτά ακατάσχετο λογαριασμό προωθεί το οικονομικό επιτελείο (σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο) με στόχο να δοθεί ανάσα ρευστότητας σε επαγγελματίες και νοικοκυριά που αδυνατούν να επιβιώσουν επειδή έχουν μπλοκαριστεί όλοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Η νέα ρύθμιση που θα ενεργοποιηθεί από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και την ΑΑΔΕ με την συγκατάθεση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού όσων χρωστούν στην Εφορία και εξαιτίας των κόκκινων χρεών τους έχει δεσμευτεί ο λογαριασμός τους.

Ο λογαριασμός θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και όσοι δεν έχουν κάνει τη σχετική δήλωση θα πρέπει να μπουν στο Taxis και να την κάνουν δηλώνοντας το ΙΒΑΝ του λογαριασμού. Για τους επαγγελματίες ο λογαριασμός αυτός θα είναι ο λογαριασμός που είναι συνδεδεμένος με το POS.

Προϋπόθεση για να δοθεί ο κλιμακωτά ακατάσχετος λογαριασμός είναι ο οφειλέτης να κάνει ρύθμιση των χρεών του.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι 3 – 4 φορές υψηλότερο από το ποσό της μηνιαίας δόσης ρύθμισης, δηλαδή αν κάποιος έχει δόση 200 ευρώ τότε θα αποδεσμεύονται ποσά από 600 έως και 800 ευρώ.

Διαβάστε εδώ: Τι ισχύει σήμερα για άρση των κατασχέσεων

Αν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 10.000 ευρώ.

Η Εφορία βάζει χέρι στον τραπεζικό του λογαριασμό, ο οποίος τη στιγμή της κατάσχεσης είχε 2.000 ευρώ. Επειδή ο λογαριασμός είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος, η Εφορία τράβηξε το ποσό των 750 ευρώ, αφού τα 1.250 ευρώ είναι ακατάσχετα. Ο λογαριασμός έχει πλέον κλειδώσει και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να τον κινήσει, ενώ οποιοδήποτε ποσό μπαίνει στον λογαριασμό αμέσως κατάσχεται.

Με τη ρύθμιση που προωθείται εάν ο φορολογούμενος υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματική εξόφλησης των οφειλών του και ξεκινήσει να πληρώνει τις μηνιαίες δόσεις θα ανακτήσει σταδιακά τον έλεγχο του λογαριασμού του. Με την πληρωμή της πρώτης δόσης και με την καταβολή 850 ευρώ που προβλέπεται στο παράδειγμα θα έχει τη δυνατότητα να κινήσει ποσό ύψους 2.550 ή 3.400 ευρώ. Κάθε επόμενο μήνα, όσο η ρύθμιση της οφειλής τηρείται, το ποσοστό απελευθέρωσης του λογαριασμού θα διευρύνεται.

Η ρύθμιση αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στο Φεβρουάριο ή το Μάρτιο.

Το μέτρο του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού εντάσσεται στο δεύτερο πακέτο θετικών μέτρων που θέλει να περάσει η κυβέρνηση πριν τις εκλογές, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και στόχος είναι να συμπέσει χρονικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία. Και εν αντιθέσει με τον κατώτατο μισθό και τις 120 δόσεις, το μέτρο του κλιμακωτά ακατάσχετου λογαριασμού δεν φαίνεται να έχει την αντίρρηση από πλευράς των θεσμών.