Νέος φορέας στήριξης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο Ιράν

Νέος φορέας στήριξης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο Ιράν

Ιδρύθηκε οικονομικός μηχανισμός βοήθειας απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις

Στο πλαίσιο στήριξης των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται νομίμως στο Ιράν να αποφύγουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη χώρα αυτή, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία ίδρυσαν έναν νέο οικονομικό μηχανισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Ο «Φορέας Ειδικού Σκοπού» θα εδρεύει στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, θα διοικείται από τον Γερμανό τραπεζίτη Περ Φίσερ, πρώην στέλεχος της Commerzbank και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του θα είναι ο υψηλόβαθμος Βρετανός διπλωμάτης Σάιμον ΜακΝτόναλντ. Η επίσημη ονομασία του είναι Instex (Εργαλείο για την Υποστήριξη των Εμπορικών Συναλλαγών) και ο σκοπός του να βοηθήσει τις εμπορικές συναλλαγές σε τομείς που δεν έχουν στοχοθετηθεί από τις αμερικανικές κυρώσεις, για παράδειγμα στα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Ο επίσημος στόχος του Instex είναι «να στηρίξει το νόμιμο εμπόριο με το Ιράν», σύμφωνα με την καταχώριση στην Petites Affiches, μια γαλλική εφημερίδα όπου δημοσιεύονται επίσημες εταιρικές ανακοινώσεις.

Η Τεχεράνη αντέδρασε επιφυλακτικά στην ανακοίνωση, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αρακσί να σημειώνει ότι οι ιρανικές αρχές θα περιμένουν να δουν πόσο καλά θα λειτουργήσει στην πράξη το σύστημα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκ Μογκερίνι, από το Βουκουρέστι όπου βρίσκεται για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, χαιρέτισε την ίδρυση του Instex σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι νόμιμες εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, όπως προβλέπεται από την πυρηνική συμφωνία.