120 δόσεις: Οι όροι αλλά και το «τελεσίγραφο» για τη νέα ρύθμιση

120 δόσεις: Οι όροι αλλά και το «τελεσίγραφο» για τη νέα ρύθμιση

Μετά τον κατώτατο μισθό η ρύθμιση για χρέη στα Ταμεία – Στην τελική ευθεία το σχέδιο του Εργασίας για να το φέρει η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή το Φεβρουάριο

Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την πρώτη… εργάσιμη μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έρχεται και ακόμη ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» που έχει βάλει το κυβερνητικό επιτελείο στο πλαίσιο του πακέτου κοινωνικών μέτρων που θέλει να περάσει μέχρι τη λήξη της θητείας: η μεγάλη ρύθμιση για χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η ρύθμιση θα αφορά χρέη που σωρεύτηκαν από το 2002 και μέχρι και το 2016. Ο αριθμός των δόσεων αναμένεται να καθοριστεί με βάση το ύψος της οφειλής και να φτάνει μέχρι και τις 120 δόσεις. Η μηνιαία δόση της ρύθμισης θα ξεκινά από τα 50 ευρώ ενώ προβλέπεται και κούρεμα έως και 85% στις προσαυξήσεις, κάτι που μπορεί να αποτυπωθεί σε μείωση της συνολικής οφειλής από 60% έως 70%.

Όπως επανέλαβε και χθες σε συνέντευξή της η Έφη Αχτσιόγλου, το τελικό σχέδιο για τη νέα ρύθμιση είναι σχεδόν έτοιμο και θα έρθει στη Βουλή προς έγκριση μέσα στο Φεβρουάριο ώστε να ενεργοποιηθεί από τον Μάρτιο.

Οι οφειλέτες στα Ταμεία θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση ρύθμισης ηλεκτρονικά, σε ειδική πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί και θα έχει επιλογή να ενταχθεί στον επανυπολογισμό ή όχι. Να σημειωθεί ότι αν κάποιος πάρει κούρεμα της βασικής οφειλής θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του συντάξιμου μισθού και κατά συνέπεια της μελλοντικής σύνταξης.

Η δόση θα υπολογίζεται από τα εισοδήματα του οφειλέτη όπως αυτά προκύπτουν από το database της ΑΑΔΕ.

Η ρύθμιση μπορεί να καλύψει ακόμη και 950.000 ασφαλισμένους – μη μισθωτούς ενώ δεν θα έχει εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια ένταξης.

Όπως είπε η Έφη Αχτσιόγλου, η ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. «Πρόκειται για ένα μέτρο τεράστιας ανακούφισης για χιλιάδες ασφαλισμένους», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «επιπλέον, οι ασφαλισμένοι που θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί γιατί έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν επειδή έχουν μεγάλες οφειλές προς τα ταμεία, μέσω αυτού του κουρέματος θα μπορούν να λάβουν σύνταξη και να αποπληρώσουν τελικά το χρέος τους μέσω μιας παρακράτησης που θα γίνεται».

Όσοι δεν ενταχθούν θα βρίσκονται πρώτοι στη λίστα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για αναγκαστικά μέτρα.