Νέο «μπλόκο» στο διαγωνισμό για την επέκταση του ΟΛΠ

Νέο «μπλόκο» στο διαγωνισμό για την επέκταση του ΟΛΠ

Τι αποφάνθηκαν οι σύμβουλοι Επικρατείας

Εξακολουθεί το «μπλόκο» στην επέκταση του ΟΛΠ καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτές αιτήσεις που στρέφονται κατά του διαγωνισμού  για την επιλογή αναδόχου σχετικά με την επέκταση του επιβατικού λιμένα (Νότια ζώνη). Το Δ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με σειρά αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων (382-383/2019) αναστέλλει προσωρινά τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2018 για την επιλογή αναδόχου  κατασκευής των έργων επέκτασης του λιμανιού και τις σχετικές αποφάσεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν πως  δεν επιβλήθηκε με επαρκή δημοσιότητα η πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία κατέληξε, τον Απρίλιο του 2016, στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών με τον επενδυτή (Cosco). Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η σύμβαση παραχώρησης του 2016 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Cosco  συνιστά πλήρη και ριζική μεταβολή του νομικού καθεστώτος και των όρων της σύμβασης του 2002 για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ και κατ΄ επέκταση, συνιστά αντίστοιχη μεταβολή του περιεχομένου των δικαιωμάτων τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Cosco.

Σύμφωνα με τους δικαστές  δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις δημοσιότητας ενώ καταλήγουν ότι ο ΟΛΠ θεωρείται  δικαιούχος των δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν και εξακολουθεί να έχει την ιδιότητα του αναθέτοντα φορέα. Οι επίμαχες  αποφάσεις έρχονται σε συνέχεια της προσωρινής διαταγής που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και «πάγωνε» τον διαγωνισμό. Η αναστολή του διαγωνισμού ισχύει μέχρι την έκδοση των οριστικών αποφάσεων από το ΣτΕ για τις κύριες αιτήσεις που έχουν καταθέσει οι εταιρίες «Τέρνα Ανώνυμος Τουριστική, Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία» και «J&P- ΑΒΑΞ Α.Ε.» οι οποίες στρέφονται σε βάρος της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και του ΟΛΠ.