Το λάθος που τον οδήγησε σε μια επιχείρηση αξίας 1,3 δισ. ευρώ

Το λάθος που τον οδήγησε σε μια επιχείρηση αξίας 1,3 δισ. ευρώ

Η ιστορία του Kristo Kaarmann, συνιδρυτής και CEO της TransferWise.co

Κάποτε θεωρούσε τον εαυτό του «απίστευτα ηλίθιο», οπότε δεν φαντάζονταν ποτέ ότι θα έστηνε μια επιχείρηση που θα είχε αξία 1,3 δισ. ευρώ.

Πίσω στο 2008, ο τότε 28χρονος Εσθονός Kristo Kaarmann, εργαζόταν στο Λονδίνο ως σύμβουλος διοίκησης όταν έλαβε ένα αρκετά «λαχταριστό» Χριστουγεννιάτικο μπόνους, ύψους περίπου 11.000 ευρώ.

Καθώς τα επιτόκια ήταν υψηλότερα στην Εσθονία, μετέφερε τα χρήματά του από τον τρεχούμενο λογαριασμό του στο Λονδίνο, στον λογαριασμό ταμιευτηρίου του στη χώρα του.

«Οπότε, αφού πλήρωσα τη βρετανική τράπεζα 15 λίρες και μετέφερα 10.000 λίρες (περίπου 11.000 ευρώ), έπειτα από μια εβδομάδα είδα 500 λίρες λιγότερα από ό,τι περίμενα στον λογαριασμό της Εσθονίας», είπε ο 38χρονος σήμερα Kristo στο BBC. «Άρχισα να ψάχνω τι είχε συμβεί και συνειδητοποίησα πως ήμουν απίστευτα ηλίθιος», συμπληρώνει.

«Αναρωτιόμουν βλακωδώς, ότι η βρετανική τράπεζα θα μου έδινε τη συναλλαγματική ισοτιμία. Αντ' αυτού, η τράπεζα είχε χρησιμοποιήσει μια συναλλαγματική ισοτιμία 5% λιγότερο ευνοϊκή... Ήταν λάθος μου».

Ο Kristo Kaarmann, δεξιά, με τον Ρίτσαρντ Μπράνσον, μέση, και τον Taavet Hinrikus, αριστερά

Ο Kristo, δυσαρεστημένος από τον εαυτό του, υποσχέθηκε να βρει έναν τρόπο μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, που θα «απομάκρυνε» τις τράπεζες από τη διαδικασία.

Αρχικά, μετέφερε χρήματα στον εσθονό φίλο του, Taavet Hinrikus, και εκείνος με τη σειρά του σε εκείνον. Η ιδέα τους δούλεψε άψογα και σύντομα δημιούργησαν ένα δίκτυο φίλων από την Εσθονία που όλοι έκαναν το ίδιο πράγμα με τον Kristo και τον Taavet. Οι δυο φίλοι, συνειδητοποίησαν πως θα μπορούσαν να στήσουν μια επιχείρηση που θα έκανε ακριβώς αυτό.

Έτσι, το 2011 ίδρυσαν στο Λονδίνο την εταιρεία TransferWise, μια χρηματοπιστωτική ιστοσελίδα που επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό με διαφορετικό νόμισμα, με μέση τιμή αγοράς 0,5%.

Σήμερα, η TransferWise είναι μια παγκόσμια επιχείρηση, με επενδυτές όπως το αφεντικό της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο συνιδρυτής του PayPal, Max Levchin.

Για να αποφευχθούν τυχόν νομικά προβλήματα, οι Kristo και Taavet εξασφάλισαν άδεια από το τότε ρυθμιστικό όργανο του Ηνωμένου Βασιλείου, την Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών.

«Ήταν η πρώτη φορά που είδαν κάτι παρόμοιο», λέει ο 38χρονος.

Με δεύτερο γραφείο στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν και άλλα οκτώ σε περιοχές όπως η Βουδαπέστη και το Τόκιο, η TravelWise, με πάνω από 1.400 υπαλλήλους, είδε τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 75% στα 120 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου 2018 και πλέον υπολογίζεται πως αξίζει τουλάχιστον 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.