Κατώτατος μισθός: Τα επιδόματα που θα αυξηθούν μετά την άνοδο που αποφασίζεται σήμερα

Κατώτατος μισθός: Τα επιδόματα που θα αυξηθούν μετά την άνοδο που αποφασίζεται σήμερα

Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το πρώτο κοινωνικό – οικονομικό μέτρο που αποτελεί αιχμή του δόρατος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν μέχρι τις εκλογές

Σήμερα το μεσημέρι το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τη διπλή κοινοβουλευτική δοκιμασία της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Έχοντας εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής – κλειδί για την εξάντληση της τετραετίας, το κυβερνητικό επιτελείο επικεντρώνεται τώρα στη δέσμη των λεγόμενων «κοινωνικών μέτρων», με πρώτο την πολυσυζητημένη αύξηση του κατώτατου μισθού. Ενώ άμεσα παίρνουν σειρά το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών και όσων έχουν κόκκινα χρέη αλλά και το επίδομα ενοικίου, που συναρτάται άμεσα με τις αποφάσεις για το νόμο Κατσέλη.

ΔιαβάστεΕπίδομα ενοικίου: «Κληρώνει» για το νόμο Κατσέλη και ανοίγουν οι αιτήσεις

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού, που υπολογίζεται να φτάσει στα 640 ευρώ περίπου, θα καταργηθεί και ο υποκατώτατος μισθός που ισχύει τα τελευταία χρόνια για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών. Αυτή η κατηγορία αναμένεται να δει τη μεγαλύτερη αύξηση στα εισοδήματά της που μπορεί να φτάσει και τα 130 ευρώ, αναλόγως πού θα κλειδώσει η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εκτός όμως από την εξίσωση με τον υποκατώτατο μισθό, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει ανοδικά και μια σειρά επιδομάτων, που λαμβάνουν εκατομμύρια πολίτες.

Αναλυτικότερα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αυξάνονται:

  • Μισθός για όσους απασχολούνται με μερική απασχόληση αφού αυτός καθορίζεται προς τις αποδοχές του συγκρίσιµου εργαζοµένου πλήρους απασχόλησης και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας.
  • Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, που μπορεί να φτάσει και τα 395 ευρώ, η προσαύξηση για κάθε προστατευόµενο µέλος θα είναι 39,5 ευρώ, ενώ σήµερα είναι 36 ευρώ.
  • Το ειδικό επίδομα µητρότητας που δίνει ο ΟΕΑΔ και ισούται µε τον κατώτατο µισθό και µε αύξηση 8% θα φτάσει στα 632,96 ευρώ.
  • Το ειδικό βοήθηµα λήξης ανεργίας, που αν επιβεβαιωθεί η αύξηση του κατώτατου µισθού κατά 8%, το βοήθηµα θα φτάσει στα 201 ευρώ και µε  αύξηση 10% θα αγγίξει τα 205 ευρώ.
  • Το ειδικό βοήθηµα έπειτα από τρίµηνη παραµονή στα µητρώα ανέργων που από τα 215,85 ευρώ για άγαµο χωρίς παιδιά, με  αύξηση του κατώτατου µισθού 8% θα φτάσει στα 232,5.
  • Οι τριετίες στο Δημόσιο που μέχρι σήμερα είχαν παγώσει: Όσοι είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για 9 έτη και άνω.
  • Το επίδομα γάµου: Όσοι εισπράττουν τον κατώτατο των 586,08 ευρώ λαμβάνουν 58,6 ευρώ επίδομα γάµου, το οποίο αυξάνεται αναλογικά προς τον νέο κατώτατο μισθό που θα λαμβάνουν.
  • Το ειδικό βοήθηµα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας που μπορεί να αγγίξει τα 237,45 ευρώ.
  • Το ειδικό βοήθηµα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών που θα διαμορφωθεί από 310 ευρώ μέχρι και τα 316,6 ευρώ.
  • Το ειδικό εποχικό βοήθηµα των 678 ευρώ που εισπράττουν τι οικοδόµοι εισπράττουν και μπορεί να φτάσει και τα 745,6 ευρώ αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 10%. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες μπορεί να φτάσει τα 690,41 ευρώ.
  • Αντίστοιχα οι µισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οι µουσικοί-τραγουδιστές, χειριστές κινηµατογράφου, ηθοποιοί, ταξιθέτες, χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών κ.λπ. µηχανηµάτων δικαιούνται το 70% του 25πλασίου του ηµεροµισθίου, δηλαδή 458,15 ευρώ σήµερα και µε αύξηση 10% θα λαμβάνουν 503,25 ευρώ.
  • Οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Με  αύξηση 8% θα φτάσει στα 1.898,88 ευρώ και µε αύξηση 10% θα αγγίξει τα 1.934 ευρώ.
  • Οι αμοιβές όσων ενταχθούν σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα. Η μηνιαία αποδοχή από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα φτάσει στα 534,87 ευρώ.
  • Για τα προγράµµατα νέων θέσεων εργασίας, η επιχορήγηση κυµαίνεται από 50% έως 70% του µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους.
  • Η αποζηµίωση µαθητών ΕΠΑΣ µαθητείας που για κάθε ηµέρα µαθητείας/ πρακτικής άσκησης σήµερα είναι 17,12 ευρώ και αναµένεται να αυξηθεί σηµαντικά, εφόσον υπολογιστεί στο 75% του νέου κατώτατου ηµεροµισθίου. Μία αύξηση της τάξης του 8% θα οδηγούσε το νέο ηµεροµίσθιο στο επίπεδο των 28,18 και την ηµερήσια αποζηµίωση στα 21,13 ευρώ.
  • Το πρόγραµµα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών ΑΤΕΙ – ΑΣΠΑΙΤΕ που με αύξηση 8% και µισθό 632,96 ευρώ, η επιχορήγηση θα φτάσει στα 253,18 ευρώ.
  • Η καταβολή αποδοχών σε σπουδαστές που απέχουν από εργασία για συµµετοχή τους σε εξετάσεις: Σήµερα για τους προπτυχιακούς το βοήθηµα είναι 785,4 ευρώ, ενώ µε αύξηση 8% θα φτάσει στα 845,4 ευρώ.