Τι γίνεται τελικά με την αγορά των κρυπτονομισμάτων

Τι γίνεται τελικά με την αγορά των κρυπτονομισμάτων

Οι περιπέτειες της αγοράς θα συνεχιστούν και το 2019

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων καταποντίζεται ολοένα και περισσότερο, με τα Ethereum και Litecoin να σημειώνουν γενναίες πτώσεις και το Bitcoin να ακολουθεί κατά πόδας την ελεύθερη πτώση.

Κάπου 6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, χάθηκαν από την αγορά των κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες μέρες, κάτι που επιβεβαιώνει και το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο εμπορίου CoinMarketCap.

Το βαρύ πυροβολικό, το Bitcoin, έχασε άλλο ένα 5% σε μια μέρα και κινδυνεύει πια να πέσει κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 3.500 δολαρίων, προκαλώντας τη δυσφορία επενδυτών και αναλυτών για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων, μια αγορά που φάνταζε σωστή επενδυτική ευκαιρία λίγο καιρό πρωτύτερα.

Οι περιπέτειες της αγοράς θα συνεχιστούν και το 2019, προβλέπουν τώρα οι παράγοντες του κλάδου που μίλησαν στο Forbes, και η πτώση του Ethereum κατά 6% σε μια μέρα επιβεβαιώνει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις. Πόσο μάλλον που ολοένα και περισσότερες φίρμες ηλεκτρονικής ασφάλειας εντοπίζουν προβλήματα στα λογισμικά, ψεγάδια που μπορούν να καταλήξουν σε κλοπή κεφαλαίων.

Το Ethereum έχει καταποντιστεί κατά 80% από το ιστορικό υψηλό του και οι αναλυτές χαρακτηρίζουν πλέον την περίοδο «κρυπτο-χειμώνα», καθώς ο κλάδος συνεχίζει να τραντάζεται από τις διακυμάνσεις και η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει αποχαιρετίσει περισσότερα από 700 δισ. δολάρια. Οι επενδυτές έμειναν μάλιστα ξεκρέμαστοι περιμένοντας τις επενδυτικές τράπεζες να μπουν στον χορό των κρυπτονομισμάτων, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα μιας βαλτωμένης αγοράς, ο γενικός θόρυβος εξασθενεί ώστε να λάβουν μεγαλύτερη προσοχή οι μεμονωμένες εξελίξεις σε κάθε νόμισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Mati Greenspan, ειδικός αναλυτής της eToro στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

Οι φανατικοί φίλοι πάντως της αγοράς των cryptocurrencies περιμένουν ανάκαμψη κάποια στιγμή στην τιμή του Βitcoin αρχικά και των άλλων κρυπτονομισμάτων αργότερα, πιστεύοντας πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα.

Ο Marcus Hughes, για παράδειγμα, μεγαλοστέλεχος του αμερικανικού κρυπτο-ανταλλακτηρίου Coinbase, περιμένει πως το 2019 θα είναι η χρονιά των κρυπτονομισμάτων, καθώς θα συμβούν, όπως προβλέπει, μεγάλες αλλαγές στις εθνικές νομοθεσίες και κυρίως στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι όλα αυτά την ώρα που το Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του κόσμου (με έδρα το Χονγκ Κονγκ), λέει πως δεν προλαβαίνει να εξυπηρετήσει την «τρελή ζήτηση».