Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας – Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι

Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας – Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι

Οι νέες εφαρμογές και ο μετασχηματισμός της ΗΔΙΚΑ που ανακοίνωσε ο Τάσος Πετρόπουλος

Άμεσα καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας και οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης μέσω του ΑΜΚΑ τους και θα ταυτοποιούνται μέσω πιστοποιημένης υπογραφής τους. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος μαζί με άλλες δεκάδες εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μιλώντας σε ημερίδα για τον μετασχηματισμό της ΗΔΙΚΑ ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις όπως το Ενιαίο Μητρώο Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων, Σύστημα Υπολογισμού, Είσπραξης και Εκκαθάρισης Εισφορών Μη Μισθωτών του ΕΦΚΑ, διασυνδέσεις με πληροφοριακά συστήματα για την αυτοματοποιημένη διενέργεια διαδικασιών και ελέγχων.

Να σημειωθεί ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το νέο προεδρικό διάταγµα για τον ΕΦΚΑ που περιλαμβάνει αλλαγές στην οργάνωση και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Το 2019 θα είναι µεταβατικό έτος για το οργανόγραµµα του ΕΦΚΑ ενώ σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί το 2020.

Στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην κοινωνική ασφάλιση, ο αρμόδιος υφυπουργός ανακοίνωσε:

  • Την άμεση κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας με την θέσπιση της ταυτοποίησης των ασφαλισμένων μέσω του ΑΜΚΑ και της πιστοποιημένης υπογραφής τους.
  • Την απόδοση ηλεκτρονικής ασφαλιστικής ενημερότητας για τους μη-μισθωτούς που δεν οφείλουν εισφορές από την 1-1-2017
  • Την πλήρη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΑΑΔΕ) που θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας
  • Την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών Ασφαλιστικό Ιστορικό, Ασφαλιστική Ικανότητα, ΑΜΚΑ που υποστηρίζει η ΗΔΙΚΑ

«Η κοινωνική ασφάλιση έχει ήδη μπει σε νέα εποχή. Παράλληλα με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενισχύουμε περαιτέρω τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων», υπογράμμισε ο κ. Πετρόπουλος στην ομιλία του.

«Πενήντα χρόνια από την δημιουργία του “Κέντρου Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Κοινωνικών Υπηρεσιών” (Κ.Η.Υ.Κ.Υ.) και δώδεκα χρόνια από την ίδρυση της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε, η κοινωνική ασφάλιση επιτέλους κάνει πράξη την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και μπαίνει στην εποχή των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών με επίκεντρο τον πολίτη και της ανάγκες του», κατέληξε ο υφυπουργός.