Ποιοι επενδύουν στα Εξάρχεια και η έκπληξη στην αξία των ακινήτων

Ποιοι επενδύουν στα Εξάρχεια και η έκπληξη στην αξία των ακινήτων

Airbnb και Golden Visa αλλάζουν τον χάρτη του Real Estate

Άνοδο καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων στα Εξάρχεια παρά τα επεισόδια και την γενικότερη κατά καιρούς αναστάτωση. Η άνοδος είναι εντυπωσιακή καθώς μέσα σε ένα χρόνο έχει καταγραφεί αύξηση των αξιών κατά 30%. Βασικές αιτίες της αύξησης αυτής οι αγορές κινέζων επενδυτών και το Airbnb.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Συμβόλαια που υπογράφονταν πέρυσι τέτοιο καιρό για 600-700 ευρώ το τετραγωνικό, πλέον μπορούν να πιάσουν εύκολα και 1.000 ευρώ σύμφωνα με τα όσα είπε στο news.gr ο πρόεδρος των μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος. Με την σημαντική άνοδο που έχουν καταγράψει οι τιμές των ακινήτων σε αυτή την περιοχή, συνηγορεί και ο Γιάννης Ρεβύθης, μέλος του ΔΣ των μεσιτών Αθηνών-Αττικής που επίσης μίλησε στο news.gr.

«Μετά την ξέφρενη πορεία που σημειώθηκε λόγω Airbnb και της Golden Visa τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην παραλιακή και μή βρίσκοντας άλλα ακίνητα μεγάλης ηλικίας οι επενδυτές για να τα αγοράσουν να τα ανακαινίσουν, να τα επιπλώσουν και να τα πωλούν ή να τα νοικιάζουν, μπαίνουν τώρα και στην περιοχή των Εξαρχείων, που λόγω όλων των γεγονότων που συμβαίνουν εκεί δεν είχαν επενδύσει εκεί όλα αυτά τα χρόνια. Γεγονός είναι πως η περιοχή έχει μεγάλη ζήτηση» μας είπε ο κ Ρεβύθης.

Από την πλευρά του ο κ Ποταμιάνος μας τόνισε πως η αύξηση των τιμών των ακινήτων στα Εξάρχεια είναι γεγονός: «Αλήθεια είναι αυτό. Είναι γεγονός ότι αγοράζεις σπίτια στα Εξάρχεια και πνίγεσαι στα καπνογόνα αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση.

Κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να πει κάποιος είναι ότι βρίσκεται μέσα στο κέντρο και είναι φθηνά, δεύτερον ότι αυτοί που αγοράζουν ελπίζουν σε μια υπεραξία αργότερα εαν ηρεμήσουν όλα αυτά τα επεισόδια.

Κάποια νορμάλ άλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Δεν έχουν αγοραστεί μόνο διαμερίσματα αλλά και ολόκληρα κτίρια εκεί είναι το περίεργο. Προορίζονται είτε για κατοικίες Airbnb είτε για ξενοδοχεία. Όλες αυτές είναι πωλήσεις που έχουν γίνει μέσα στο τελευταίο έτος. Αρκεί να σας πω το εξής, στατιστικά. Πουλάγαμε διαμερίσματα πέρυσι τέτοιο εποχή ακριβώς, γίνονταν συμβόλαια δηλαδή σε ένα ποσό γύρω στα 600-700 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτή την στιγμή μιλάμε για 1.000 ευρώ το τετραγωνικό εύκολα. Αυτό σημαίνει αύξηση κοντά 30% μέσα σε ένα έτος.

Αυτό οφείλεται και σε Κινέζους που έχουν αγοράσει, διάφορα παλιά διαμερίσματα, του 1960-1970, σε πολυκατοικίες, τα οποία τα ανακαινίζουν και τα κάνουν για βραχυχρόνιες μισθώσεις, είτε για κατοικίες δικές τους.

Ως προς το θέμα των φασαριών ναι υπάρχουν, θεωρώ όμως ότι ελπίζουν ότι θα καθαρίσει η περιοχή γρήγορα. Τώρα που βασίζουν αυτή τους την ελπίδα δεν μπορώ να το ξέρω.

Δεν υπάρχει κάτι λογικό που να κυοφορείται στην αγορά πάντως. Δεν υπάρχει κάποια μυστική πληροφόρηση σχετικά με το real estate της αγοράς.

Προτιμούν βέβαια στα Εξάρχεια περιοχές όπως του Στρέφη και το κομμάτι που πάει προς Νεάπολη και Λυκαβηττό. Δεν είναι τόσο προτιμητέα η Θεμιστοκλέους που είναι δίπλα στην πλατεία».

Αξίζει να καταγραφεί πως σύμφωνα με την πλατφόρμα Airdna που αναλύει τα δεδομένα του Airbnb, το ημερήσιο αντίτιμο μίσθωσης ακινήτου στην περιοχή των Εξαρχείων από 37 ευρώ τον Ιανουάριου του 2018 έφτασε στα 45 τον Ιούνιο του 2018, με μέση τιμή τα 40 ευρώ. Το ίδιο δε διάστημα οι μισθώσεις έφτασαν από το 46% στο 81%! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και τα έσοδα να αυξηθούν αφήνοντας στην τσέπη των ιδιοκτητών μέχρι και 823 ευρώ τον μήνα Ιούνιο. Η μηνιαία απόδοση ήταν 437 ευρώ τον Ιανουάριο κάτι που δείχνει αν μη τι άλλο πως τα Εξάρχεια άρχισαν να αποφέρουν έσοδα σε όσους ενεπλάκησαν με το Airbnb.